The Conference. Courtesy of Netflix © 2023

The Conference

Teambuilding fra helvete.

En høyst nødvendig teambyggingskonferanse for kommunalt ansatte utvikler seg til et mareritt når anklager om korrupsjon begynner å sirkulere og kaster en skygge over arbeidsmiljøet. Samtidig begynner en mystisk skikkelse å ta livet av deltakerne, og man kan ikke annet enn å spekulere på hvem som er den skyldige bak denne dødelige sekvensen av hendelser. Hva er det egentlig som skjer?

Jeg har en forkjærlighet for svensk film og svenske serier, derfor var jeg veldig spent på denne. En av mine topp ti filmer er Låt den rettä komme inn. Et mesterverk. For ikke å snakke om den særdeles undervurderte A Night In The Cabin. To av fjorårets aller beste serieopplevelser for meg var Clark og Folk med angst. Anbefales på det aller sterkeste!

The Conference er teambuildingen fra helvete. Det er blodig, det er brutalt, og det er svensk. Rettere sagt, det er svensk mørk humor på sitt aller aller beste. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i hvordan det er å drive med teambuilding med en gjeng du ikke nødvendigvis liker så godt, men likevel må forholde deg til ettersom du jobber med dem. Kjipe, kjedelige og til tider arrogante kollegaer som tror de vet best. Ja, det er noe universelt over filmens tematikk (minus at folk dør da, det håper jeg virkelig ikke er noe folk kjenner seg igjen i, huff).

The Conference. (L to R) Lola Zackow as Jenny, Adam Lundgren as Jonas, Eva Melander as Eva, Christoffer Nordenrot as Kaj, Claes Hartelius as Torbjörn, Bahar Pars as Nadja, Cecilia Nilsson as Anette, Katia Winter as Lina, Amed Bozan as Amir and Maria Sid as Ingela in The Conference. Courtesy of Netflix © 2023

Men det er ikke bare den knugende atmosfæren av mistenksomhet som gjør denne filmen så uforglemmelig. Samtidig som kaoset og spenningen intensiveres, trer en gåtefull figur frem, en fryktinngytende morder som systematisk begynner å utslette konferansedeltakerne. Dette gir filmen et uhyggelig og mørkt element som virkelig setter publikum i en nervepirrende spenning. Her har regissøren virkelig pøst på med klisjeer og det funker! Det funker så godt og det blir ikke for mye eller for vulgært, noe det lett kan bli. Og det er så gøy å se. Det er en gøy slasherkomedie.

Det som skiller denne filmen fra mengden, er dens evne til å smelte sammen en intrikat og komplisert historie med en uforutsigbarhet som holder oss på kanten av setet i sofaen. Hver ny vending i plottet etterlater oss i undring og frykt, og jeg kan ikke annet enn å beundre hvor god regissøren er til å bygge opp spenningen gjennom hele filmen. Og det er ikke kun spenning som er tema i denne filmen, det er også masse masse god gjenkjennelig humor.

Torbjörn Claesas som Hartelius, Eva Melander som Eva & Bahar Pars som Nadja i The Conference.(©Netflix 2023)

Med et fantastisk ensemble av skuespillere hvor alle er merkelige og rare på sitt vis, og en visuell stil som virkelig får filmens dystre tone til å skinne samtidig som den inneholder alle slasherklisjeene du kan tenke deg, har denne filmen alt som kreves for å bli en film man husker. Er du glad i mørk humor passer denne for deg. Er du glad i slashere? Flott, denne filmen er for deg. Er du en som elsker kombinasjonen slasher og komedie? Den filmen er i aller høyeste grad for deg også. Jeg trodde virkelig ikke at jeg kom til å like den så godt som det jeg endte opp med å gjøre, fordi jeg trodde klisjeene ville bli for mye, men det funker så godt.

Jeg vil faktisk gå så langt at jeg vil påstå at dette er en av de aller beste slasherkomediene jeg har sett i hele mitt liv. Konferansen er så utrolig annerledes og tar noen vendinger her og der som jeg absolutt ikke i min villeste fantasi hadde forestilt meg var mulig. Filmen er mindre forutsigbar enn jeg ville sett for meg og det er et bra tegn. Bare å benke seg foran tven i kveld og bli underholdt! God helg!

Madelen Krogh

The Conference
5
Regissør
Patrik Eklund
Skuespillere
Katia Winter, Adam Lundgren, Eva Melander, Bahar Pars, Maria Sid, Marie Agerhäll, Christoffer Nordenrot, Amed Bozan, Lola Zackow, Claes Hartelius, Cecilia Nilsson, Jimmy Lindström, Martin Lagos
Sjanger
Skrekk/komedie
Premieredato
13. oktober 2023