Foto: SkyShowtime

Veronika

Overnaturlig mordmystierum som fenger!

Politikvinnen Veronika Gren plages av grusomme mareritt og begynner plutselig å hjemsøkes av forstyrrende syner om en druknet liten gutt. Hun begynner naturlig nok å sette spørsmål ved sin egen mentale tilstand. Da det viser seg at synene er knyttet til både en faktisk forsvinning og en rekke mord, blir livet til Veronika og den søvnige lille svenske bygda hun bor i snudd på hodet. Det samme blir familielivet hennes…

På tross av en vanskelig og traumatisk barndom hvor hun ble vitne til sin fars tragiske dødsfall, har Veronika (spilt av Alexandra Rapaport) klart å etablere et tilsynelatende vellykket liv for seg selv. Hun har en karriere som politibetjent og et familieliv med ektemannen Tomas (spilt av Tobias Santelmann) og deres to barn. På overflaten høres dette kanskje fint ut, men familieforholdene er langt ifra idylliske. Veronika er avhengig av «beroligende» piller, noe hun prøver å skjule for sine nærmeste. Pillene gjør henne mentalt fraværende og emosjonelt utilgjengelig mye av tiden, til ektemannen og barnas store frustrasjon.

Da den druknede gutten begynner å vise seg for henne i syner, lurer Veronika på om hun er i ferd med miste vettet. Hun har hatt psykotiske episoder i fortiden, så dette er langt ifra noe usannsynlig scenario. Hun gjenkjenner gutten som et barn som druknet i den lokale elven for noen år siden. Visjonene fører henne til et begravet lik i skogen, som overraskende nok tilhører en ung jente. Hvordan henger dette sammen?

Ingenting som å finne et lik i skogen når man er «på tur med bikkja».
Alexandra Rapaport som Veronika. (SkyShowtime)

Funnet antyder mord, og setter i gang en politietterforskning.  Sammen med den dyktige, nyansatte betjenten Nassir (spilt av Arvin Kananian) prøver Veronika å finne sammenhengen mellom synene sine og sporene de finner underveis i etterforskningen. Da visjonene intensiveres og begynner å omfatte flere drapsofre holder Veronika på å miste grepet, noe som går ut over

Veronika er en ny svensk «nordic noir» originalserie fra SkyShowtime, som på en overbevisende måte blander krim, drama og psykologisk thriller med overnaturlige elementer. Serien er produsert av Jonas Alexander Arnby, og skrevet av Katja Juras og Anna Ströman Lindblom.

Da visjonene intensiveres og utvider seg til å omfatte flere ofre og uløste drap, blir Veronika mer og mer besatt av drapssaken. De kompliserte familieforholdene hjemme fører til utagerende adferd fra sønnen Simon (spilt av Eddie Erikson Dominguez), og distansering fra tenåringsdatteren Liv (spilt av Sarah Rhodin), som prøver å gjøre det stort innen svømming. Samtidig gnager Veronikas utilregnelige adferd på forholdet til ektemannen Tomas.

I etterforskningen er det mange å snakke med og mange spor å følge.
Alexandra Rapaport som Veronika, Arvin Kananian som Nassir. (SkyShowtime)

Hvordan er mordene og Veronikas visjoner er knyttet sammen, og kan hun egentlig stole på dem?. Veronika står overfor en vanskelig kamp for å balansere sine indre demoner, det økende presset fra jobben, og kaoset som råder i familielivet hennes. Vil hun klare å navigere seg gjennom alt dette, eller vil alt gå til helvete på bakglatte ski?  

Alexandra Rapaport leverer svært overbevisende i rollen som Veronika Gren: hun balanserer portretteringen av forvirring, stress og forferdelse over synene, i kontrast med logikken og fokuset hun utviser i politiarbeidet. Samtidig viser hun også glimt av kjærlighet og varme overfor en familie hun sliter med å forholde seg til.

Tobias Santelmann gjør en god rolle som den tålmodige Tomas, som gjør som best han kan for å holde familien sammen og ta vare på barna, på tross av eksteskapet med den emosjonelt vanskelige og tidvis utilregnelig Veronika. De unge skuespillerene Sarah Rhodin og Eddie Erikson Dominguez gjør også overbevisende roller som barna. Jeg liker at det ikke forklares eller påpekes hvorfor Santelmann er den eneste nordmannen i produksjonen, da slike familieforhold er svært vanlige på begge sider av svenskegrensa.

Det er ikke alltid lett å være gift. På tide med litt parterapi kanskje?
Alexandra Rapaport som Veronika, Tobias Santelmann som Tomas. (SkyShowtime)

I tillegg til gode skuespillerprestasjoner er Veronika visuelt godt utført. Spesialeffektene knyttet til synene er såpass nedtonte at de ikke fremstår som teite eller bryter med illusjonen av «virkelighet» ellers i serien. Veronika er langt fra den første serien som har forsøkt å blande underlige syner og det overnaturlige med krim, men måten det er utført på i denne serien fungerer bedre enn det meste annet jeg har sett i sjangeren. Gjennom god historiefortelling, med et fokus på «show, don’t tell» fremfor overforklaring, klarer Veronikas forstyrrende syner og kobling til de døde å holde på spenningen helt til siste episode, hvor alt kommer for en dag.

Veronika er en særdeles spennende thrillerserie som på en god måte klarer å balansere et fascinerende drapsmysterium med Veronikas personlige familiedrama, og får deg stadigtil å spekulere i hvem som er morderen. Premieredatoen på serien er neppe noen tilfeldighet, da den absolutt vil fungere godt som påskekrim! Anbefales!

Veronika
4

Skapere
Katja Juras, Anna Ströman Lindblom
Skuespillere
Alexandra Rapaport, Tobias Santelmann, Arvin Kananian, Anders Mossling, Per Graffmann, Sarah Rhodin, Eddie Eriksson Dominguez
Sjanger
Krim/Drama/Thriller
Premiere
22. mars på SkyShowtime