Foto: Selmer media

Lærerværelset

Et tøft drama om vanskeligheten rundt anklagelser, rykter og tyveri på en skole.

Ilker Çataks nyeste film, som også ble nominert til prisen for beste internasjonale film under årets Academy Awards, kommer endelig på kino her i Norge. Çatak har sammen med tidligere samarbeidspartner Johannes Duncker skrevet et kvelende og intenst skoledrama som virkelig belyser hvor sårbart miljøet og trivselen på en skole faktisk er, med en gang hemmeligheter og beskyldninger settes i spill. 

Leonie Benesch som læreren Carla Nowak – Foto: Selmer media

Carla Nowak (som Leonie Benesch spiller med fantastisk presisjon og nyanse) jobber som lærer på en barneskole i Tyskland som i det siste har vært plaget av småtyverier i skoletiden, og i arbeidet med å finne synderen(e) forsøker er utvalg lærer å prate med klasserepresentantene i Carlas klasse og få dem til å oppgi hva enn de har av informasjon. Senere går de gjennom hele klassens lommebøker for å se om noen har suspekte mengder penger. 

Å beskytte og støtte sine elever, og spesielt de svakere stilte elevene, er en viktig prioritet for Carla, og hun ønsker å opptre rettferdig og troverdig selv om det kanskje trosse skoleledelsen og andre læreres ønsker. Anklager om tvang mot elevene kommer frem, Carla oppdager at en ansatt stjeler mynter, og hver gang hun forsøker å møte problemene på riktig måte blir situasjonen tilsynelatende bare vanskeligere og verre for alle involverte. Skolen sitter til slutt med rykter, anklager, frustrerte elever og sinte foreldre opp til nakken. Alle vil vite hva som foregår, alle krever åpenhet, men Carla og ledelsen er nødt til å trå varsomt i et forsøk på å holde roen på skolen. Carlas kamp for barnas beste blir stadig vanskeligere når også hennes egne elevers tiltro til henne svekkes.

En opphetet diskusjon på lærereværelset – Foto: Selmer media

Çatak og resten av filmcrewet, ikke minst filmfotograf Judith Kaufmann, lar deg virkelig kjenne på ubehaget og Carlas indre konflikter gjennom filmen. Det er ikke like like mye pusterom når filmen er i et 4:3 format. Ansikt og reaksjoner blir litt mer påtrengende, og litt mer stressende, og det er lett å føle på håpløsheten til denne læreren som kun ønsker barnas beste, men som sakte men sikkert ser situasjonen komme ut av hennes kontroll og stå i fare for å skade forholdene mellom så mange mennesker, og kanskje til og med fremtiden til noen av barna. Her stiller også staben med skuespillere svært sterkt. Balansen mellom det profesjonelle og det emosjonelle blant lærerne er i fare for å viskes ut, og ansiktene vi møter på veien belyser dette skillet på en utmerket måte. 

Michael Klammer som Thomas Liebenwerda – Foto: Selmer media

Dette er nok ikke den filmen som vil gi deg mest lyst til å bli lærer, men den belyser viktige og såre temaer som berører, eller hvertfall kan berøre, hvilken som helst barneskole. Filmen utforsker forholdet mellom elever og lærere, barn og voksne, foreldre og skolen, alt surret sammen i en skikkelig ukomfortabel tyveriskandale. Det kan nesten virke litt håpløst til tider, men Ilker Çatak viser oss også verdien ved å jobbe for andres beste og verdien av gode lærere.

Lærerværelset
5
Regissør
Ilker Çatak
Skuespillere
Leonie Benesch, Rafael Stachowiak, Michael Klammer, Eva Löbau, Leonard Stettnisch, Kathrin Wehlisch
Sjanger
Drama
Premiere
3. mai 2024