Foto: Netflix

Liam Cunningham: 3 Body Problem

Et intervju om vitenskap, grøss og spørsmålet om intelligent liv faktisk finnes.

Fra den sympatiske Ser Davos i Game of Thrones til den iskalde Thomas Wade i Netflix’ nye science fiction-serie 3 Body Problem, har irske Liam Cunningham spilt det meste. Fra thrillere og tungsindige dramafilmer til sci-fi og grøss, har han godt over 100 titler på CV-en.

Jeg intervjuet nylig Liam Cunningham i forbindelse med hans rolle som den iskalde og pragmatiske etterretningssjefen Thomas Wade i 3 Body Problem, der han gjenforenes med Game of Thrones-skaperne David Benioff og D.B. Weiss. Serien, som er basert på den første boken i kinesiske Liu Cixins science fiction-trilogi Remembrance of Earth’s Past, stiller spørsmålet om intelligent liv på andre planeter på en helt unik og tankevekkende måte.

I intervjuet snakket vi om Liams rolle i 3 Body Problem, hans gjensyn med Game of Thrones-skaperne David Benioff og D.B. Weiss, samt hans engasjement rundt vitenskapelige spørsmål og syn på hvorvidt det faktisk er intelligent liv der ute i verdensrommet. Vi snakket også om hans mange roller og hans kjærlighet for grøssersjangeren.

Liam Cunningham som Ser Davos Seaworth i The Game of Thrones. (©HBO)

Den mystiske Thomas Wade

I 3 Body Problem spiller Liam Cunningham den mystiske etterretningssjefen Thomas Wade. Han var noe nølende til å gi for mange detaljer om rollen, helt til det kom frem at jeg var en av de få journalistene han hadde blitt intervjuet av som hadde sett hele sesongen. Han beskriver rollen slik:

-Thomas Wade er en ganske mystisk type, tungt involvert i etterretning og konspirasjoner. Når mystiske ting begynner å skje rundt i verden, og vitenskap og teknologi blir undergravd, er han mannen som må håndtere trusselen. Han er uortodoks, for å si det mildt, og er sikkert en veldig bra fyr å ha på laget. Men det er virkelig, virkelig ille å ha ham som fiende.

-I motsetning til Davos, som var en godhjertet mann med moral, er Wade helt forskjellig. Han er kynisk, manipulativ, pragmatisk og selvsikker, og man ser på ham og spør seg selv hva denne jævelen kommer til å finne på. Han er et monster, men han er det rette monsteret for jobben som må gjøres.

Liam Cunningham som Thomas Wade i 3 Body Problem. (©Netflix)

Et gjensyn med David Benioff og D.B. Weiss

Da jeg spurte Liam Cunningham om hva som trakk ham til denne rollen, og hvordan det var å jobbe med David Benioff og D.B. Weiss igjen, var han helt tydelig:

-De gutta var grunnen til at jeg sa ja. Deres talent for skriving er helt ekstraordinært, og gjorde Game of Thrones til det kulturfenomenet det ble. Det var denne kvaliteten som gjorde at Game of Thrones fungerte så godt, og det er det samme med dette prosjektet. Deres evne til å skape vakre ord og scener gjør at enhver skuespiller som tar sitt yrke seriøst, ville sagt ja til å jobbe med dem.

-Jeg er vanligvis veldig forsiktig med hvilke prosjekter jeg takker ja til, og det er kanskje grunnen til at jeg ikke har garasjen full av Ferrarier. Men da David Benioff og D.B. Weiss spurte meg om jeg ville bli med på et nytt prosjekt, sa jeg ja med det samme – til tross for at jeg var i forhandlinger rundt et helt annet prosjekt. Bare det at de to, og Alexander Woo, var involvert, var nok!

Vitenskapens rolle

Serien 3 Body Problem, og bøkene den er basert på, feirer vitenskapen og menneskene som gjør vitenskapen mulig. I en tid der vitenskap for ofte blir satt til side til fordel for politiske meninger og alternativ tenkning, er kanskje serien spesielt relevant nå?

-Ja, den er absolutt relevant,» sier Liam. «Serien feirer menneskene bak vitenskapen og understreker viktigheten av arbeidet deres. Men det er visse elementer i samfunnet som ikke lenger stoler på vitenskap. Bare se på klimaskeptikerne og vaksinemotstanderne under pandemien. Det er vitenskap som kommer til å redde oss. Uten vitenskap hadde vi ikke overlevd. Vitenskap er den eneste grunnen til at menneskeheten fremdeles finnes.

Liam Cunningham på 3 Body Problem-premieren under SXWX-konferansen. (©Netflix)

3 Body Problem handler om en invasjon fra verdensrommet, presentert på en unik måte. Det naturlige spørsmålet videre da blir selvfølgelig om hvorvidt Liam tror det finnes intelligent liv der ute i universet et sted.

-Statistisk sett så må det finnes intelligent liv der ute. Det handler ikke om å tro eller ikke tro. Dersom du snakker med hvem som helst innen teoretisk fysikk eller astronomi, så er de helt sikre. Bare tenk på det. Det tar lyset 100 000 år for å gå fra den ene siden av galaksen til den andre, og vår galakse er bare én av 100 millioner galakser. Og vi har ikke en gang begynt å forstå sorte hull! Så er det kvantefysikk, som vi snakker om i 3 Body Problem. Så ja, det er garantert liv der ute.

Etter dette gode svaret var det kun ett oppfølgingsspørsmål jeg kunne stille: Med all galskapen som skjer i vår verden, tviler Liam noen gang på om det finnes intelligent liv her på jorden?

Svaret hans er så bra at det fortjener et lite lydklipp fra intervjuet:

-Haha! Ofte, kompis! Ofte! Ja, vi kunne fint hatt godt av litt mer intelligent liv her. Du har helt rett! Hahaha!

Mange sjangere

Samtalen går videre til Liams karriere og alle sjangrene han har spilt i. Grøssersjangeren er en av hans favoritter, og han forteller hvordan han elsker stemningen det gir å sitte i en mørk kinosal for å se en grøsser.

-Jeg spilte en varulv en gang i Dog Soldiers, som har blitt en kultklassiker i årene siden filmen kom ut. Og jeg går tilbake til den filmen nå og da, og jeg ler så jeg dauer! Det var en vakker, liten film. Vi tjente veldig lite penger på den, men den er utrolig godt skrevet. Og Neil Marshall, som regisserte den filmen, gikk videre til å regissere blant annet Game of Thrones, så da fikk jeg jobbe med ham igjen.

-Så har jeg spilt i en av Mummy-filmene med Brendan Fraser. Og la oss ikke glemme André Øvredals Dracula-film. Så jeg har spilt i en mumie-film, en varulv-film, en Dracula-film og i tillegg har jeg spilt Djevelen i en liten film som heter Let Us Prey. Jeg elsker grøssersjangeren.

Å jobbe med norske André Øvredal

Jeg må selvfølgelig spørre om Liams arbeid på André Øvredals The Last Voyage of the Demeter.

-Det er en veldig kul film, men den kom ut på feil tidspunkt, midt oppe i skuespillerstreiken og alt det der. Jeg hadde vondt av André, spesielt fordi han la inn så mye arbeid, hadde såpass godt budsjett, og en fantastisk gjeng skuespillere.

-Men det var fryd å jobbe med André. Han tar med seg ideene man måtte ha som skuespiller, og bryr seg om alle rundt seg. Jeg ville ikke nølt med å jobbe med André igjen. Han er en fantastisk regissør! Vi har et irsk ordtak som jeg vil bruke om ham: «I love the bones of him!»

Liam Cunningham som Kaptein Elliot i The Last Voyage of the Demeter. (©Universal Pictures)

Hva vi bør ta med oss

Vi begynner å runde av intervjuet, men før vi gjør det, går vi litt tilbake til 3 Body Problem. Hva håper Liam man skal ta med seg etter å ha sett serien?

-3 Body Problem er en serie med dype karakterer og tematikk. Det er en serie som krever ekstra oppmerksomhet og konsentrasjon, ikke en du ser på mens du sitter på mobiltelefonen og spiller Candy Crush. Her kommer du til å lære nye ting innen vitenskap, slik som kvanteforskning og nanoteknologi, og hvor viktig vitenskap er for oss mennesker.

-Det er også en veldig menneskelig historie, og mye av det er veldig rørende. Man føler seg knyttet til disse komplekse og dype rollene. Det er det David Benioff, D.B. Weiss og Alexander Woo har gitt oss med denne serien.

Mens vi runder av intervjuet, snakker vi litt om Liams erfaringer med å jobbe på 3 Body Problem og noen av de spektakulære scenene i serien. For å unngå å røpe handlingen vil jeg ikke beskrive dem. Men de er spektakulære.

Så det er bare å sette av datoen. 3 Body Problem kommer til Netflix 21. mars.

Skribent