©Marvel Studios

Hugh Jackman

"To me, the smell of fresh-made coffee is one of the greatest inventions."

Hugh Jackman, født 12. oktober 1968 i Sydney, Australia, er en mangfoldig skuespiller som har fanget publikums oppmerksomhet verden over. Han vokste opp i en stor familie med fire søsken. Etter at foreldrene gikk fra hverandre, var det faren som tok seg av oppdragelsen av ham og brødrene. Allerede i ungdomsårene var Jackman svært interessert i drama og dans, og han fullførte sin utdanning ved Western Australian Academy of Performing Arts i 1994.

Bare et halvt år etter å ha fullført studiene fikk han sin første store rolle i TV-serien Correlli. Der møtte han også Deborra-Lee Furness, som han senere giftet seg med. Men det var med rollen som Wolverine i X-Men i 2000 at han virkelig ble et navn folk kjente til. Denne rollen ble nærmest synonym med Jackman og etablerte ham som en legende i superheltsjangeren. Han har siden tolket Wolverine i totalt ni filmer, blant annet i X-Men: Days of Future Past og i den rørende avrundingfilmen Logan.

Spennende nok ble det for en tid tilbake annonsert at Jackman vil gjøre et comeback som Wolverine i den kommende filmen Deadpool 3, som er satt til utgivelse 3. mai, 2024. Her vil han dele skjermen med Ryan Reynolds, som har rollen som Deadpool. De to skuespillerne har lenge hatt en humoristisk «rivalisering,» og fansen ser fram til å se dem sammen i denne nye filmen.

Jackman har lange gått inn for en bred tilnærming til showbusiness. I musikalen Les Misérables viste han fram både sangstemmen og sitt talent for drama, noe som resulterte i en Oscar-nominasjon. I The Prestige ga han liv til en mer komplisert karakter, mens The Greatest Showman viste ham som den fødte entertainer i en film som ble en enorm publikumssuksess. I tillegg har han sitt eget Broadway-show med tittelen «The Music Man.»

Roller i dramafilmen Bad Education, thrilleren Prisoners og den særdeles undervurderte The Fountain, regissert Darren Aronofsky, av har bekreftet at han er en av de mest allsidige skuespillerne som jobber i dag. Her har han dykket dypere inn i komplekse karakterer og utfordrende tematikk.

Utenfor filmverdenen er Jackman også engasjert i filantropisk arbeid. Han er medgrunnlegger av Laughing Man Coffee Company, en bedrift som gir alle overskudd til prosjekter som støtter global utdanning og samfunnsutvikling.

Gjennom en karriere som strekker seg over en rekke sjangre og roller, har Hugh Jackman markert seg som en av de mest respekterte og elskede skuespillerne i filmbransjen. Hans innsats på lerretet, allsidighet og storsinnede natur gjør at han forblir en stjerne det er verdt å følge med på.

Skribent