Ni år gamle Edgar gjør seg klar til en ny dag på skolen. Han slenger på seg sekken og skynder seg ut døren fra bygården der han bor. Han gleder seg til denne dagen, men gruer seg til å komme hjem igjen til krigssonen hjemmet hans har blitt. Denne dagen kommer imidlertid ikke Edgar hjem. Dette er New York City på 80-tallet, full av kriminalitet, narkotika og skitt. Her blir barn ofte meldt savnet.
Eric er den nye miniserien fra Netflix, der vi følger den slitne og desperate faren Vincent (spilt av Benedict Cumberbatch) som leter etter sin forsvunnede sønn Edgar (spilt av Ivan Morris Howe). Vincents selvdestruktive liv, fylt av alkohol, narkotika og ekteskapsproblemer, står i sterk kontrast til jobben hans som skaper av en populær barne-TV-serie, der han lager Muppets-lignende dukker som underholder barn i storbyen.
Når Edgar forsvinner, tar Vincent i bruk det eneste virkemiddelet han har: han lager dukken Eric, inspirert av Edgars egne tegninger, i håp om at Edgar vil se den på TV hvor enn han er, og finne veien hjem igjen. I en av Vincents alkohol- og narkotikadrevne blackouts begynner han å hallusinere at Eric er levende (også spilt av Benedict Cumberbatch). Sammen begir de seg ut i storbyen på jakt etter Edgar.
Eric er en mørk og dyster serie. Vi blir tatt med til New York City på 80-tallet, en by full av kriminalitet, rasisme og narkotika. Skitt og søppel preger gatene, veggene er dekket med graffiti, og alt har en gjennomgående mørk og pessimistisk tone.
I denne verdenen følger vi Vincents desperate søken etter sin sønn Edgar. Med seg har han monsterdukken Eric, en hallusinasjon som har blitt vekket til live av Vincents stadig mer selvutslettende livsstil. Eric fungerer både som hjelper og håner, og representerer Vincents indre demoner.
Vi møter også den svarte og hemmelig homofile politietterforskeren Michael Ledroit (spilt av McKinley Belcher III), som blir involvert i etterforskningen rundt Edgars forsvinning, en sak som snart knyttes opp mot en tidligere forsvinning og en tvilsom nattklubb i byen. Ledroits liv og yrke er også sterkt preget av fordommer mot både hans hudfarge og hans legning; 80-tallets New York var en tid der det å fremstå som homofil kunne ødelegge ens karriere i politiet.
I tillegg møter vi Gaby Hoffmann som Vincents kone, Cassie, som lever med et hemmelig forhold på siden av det ødelagte ekteskapet. Benedict Cumberbatch, McKinley Belcher III og Gaby Hoffmann gir oss knallsterke skuespillerprestasjoner i rollene. Sammen driver de tre seriens ofte sterke historie fremover på en god og overbevisende måte.
Men det samme kan ikke alltid sies om seriens mindre roller, der vi møter tvilsomme nattklubbeiere, korrupte politisjefer, politikere og kriminelle. Disse fremstår ofte som stereotyper hentet rett ut av en av 80-tallets mange krimserier, og jeg var stadig usikker på om dette var intensjonen eller ikke.
Og når vi er inne på 80-tallet, er det også interessant hvordan Eric bruker den visuelle presentasjonen for å understreke både tema og stemning. Det hele ser veldig 80-talls ut, til og med formatet serien vises på, nesten som om man har funnet en av våre foreldres gamle krimserier på VHS; kornete og skittent, noe som legger til stemningen.
Eric er skrevet av Abi Morgan (The Iron Lady, Shame og Suffragette), og det er regissør Lucy Forbes som tar oss med gjennom de seks episodene serien består av. Selv om det er veldig godt spilt av hovedrollene – Benedict Cumberbatch er, som kjent, en av de aller beste – føles serien ofte noe tungrodd på grunn av temaene som blir utforsket; sorg, tap og angst. I tillegg er det ofte en prøvelse på tålmodigheten å komme igjennom de mer klisjeaktige sidehistoriene.
Men Eric er absolutt verdt å se, spesielt om du vil ha en litt annerledes krimhistorie. Den over to meter høye sarkastiske dukken Eric, som banner, kjefter og sniffer kokain, tilfører et lag av absurditet som absolutt føles riktig for historien.