©Netflix

3 Body Problem

Storslått og tankevekkende science fiction fra folkene bak Game of Thrones.

Forestill deg dette: Du slår på nyhetene en dag, og alle kanaler forteller den samme historien. En fremmed sivilisasjon er på vei til jorden, og de har ikke vennlige hensikter. Faktisk er det sannsynlig at de kommer for å utslette oss. Heldigvis vil det ta dem over 400 år å nå frem. Hvordan ville du reagert? Hvordan ville vi som mennesker reagert?

Dette er premisset i Netflix-serien 3 Body Problem, som er basert på den første boken i science fiction-trilogien The Remembrance of Earth’s Past av den kinesiske forfatteren Liu Cixin. Den prisvinnende bokserien, som har blitt lovprist av personer som George R.R. Martin, Mark Zuckerberg og Barack Obama, har vunnet en rekke priser og har satt kinesisk science fiction på verdenskartet.

3 Body Problem begynner i Kina under kulturrevolusjonen, der Ye Wenjie (spilt av Zine Tseng) blir sendt til en arbeidsleir etter å ha sett sin far bli ydmyket og brutalt myrdet under en av Mao-tilhengernes mange kampmøter. Sjansen hennes byr seg når hun blir rekruttert av myndighetene for å arbeide på den topphemmelige Red Coast Base, en radiostasjon som sender og lytter etter signaler fra verdensrommet i søken etter andre sivilisasjoner. Den vitenskapskyndige Ye Wenjie takker ja til jobben, vel vitende om at hun aldri kan forlate Red Coast Base igjen.

Historien begynner på et kampmøte under den kinesiske kulturrevolusjonen. (©Netflix)

En sen kveld, flere år etter at hun har begynt på arbeidet, mottar hun et signal: «Ikke svar! Ikke svar! Ikke svar! Jeg er en pasifist fra denne sivilisasjonen. Ikke svar! Ikke svar! Ikke svar! Om dere svarer, vil vi oppdage dere. Vi vil komme. Og vi vil erobre dere. Ikke svar! Ikke svar! Ikke svar!» Ye Wenjie, bitter og traumatisert, svarer: «Kom. Vi kan ikke redde oss selv.»

Noen tiår senere rystes vitenskapsmiljøer rundt om i verden av en serie uforklarte selvmord. I England kaster en kvinne seg i døden etter å ha stilt et kryptisk spørsmål om troen på Gud. En annen blir funnet druknet i sitt eget badekar. Noen stikker ut sine egne øyne. På flere av dem blir det funnet mystiske nedtellinger, ofte skrevet i deres eget blod.

Jin Cheng (spilt av Jess Hong) og Jack Rooney (spilt av John Bradley) i en verden virtuel verden utenom de vanlige. (©Netflix)

Når den unge nanoteknologi-forskeren Auggie Salazar (spilt av Eiza González) begynner å se en nedtelling midt i sitt eget synsfelt, blir hun trukket inn i den pågående etterforskningen, sammen med den uortodokse spesialetterforskeren Da Shi (spilt av Benedict Wong). Her møter vi også forskerne Jin Cheng (spilt av Jess Hong) og Jack Rooney (spilt av John Bradley), som blir involvert i det nye Virtual Reality-spillet Three Body – et spill mange av de døde vitenskapsfolkene også spilte. Auggie, Jin og Jack, sammen med forskerne Saul Durand (spilt av Jovan Adepo) og Will Downing (spilt av Alex Sharp), danner «The Oxford Five», en gruppe venner og vitenskapsfolk som sammen blir dratt inn i en verdensomspennende hendelse som begynte med radiosignalet sendt ut fra en hemmelig lyttestasjon i Kina for et halvt århundre siden.

3 Body Problem er en «utradisjonell, tradisjonell» historie om en invasjon fra verdensrommet. Mange historier i denne sjangeren handler om desperate kamper mot klokken mens blodtørstige og nådeløse romvesener overtar jorden, som i H.G. Wells’ The War of the Worlds og Independence Day. 3 Body Problem snur på mange måter denne forestillingen på hodet, og gjør den tidvis langt skumlere, ettersom den kommende invasjonen ligger flere hundre år frem i tid. Sentralt i handlingen er dermed hvordan menneskene forholder seg til en kommende invasjon, der de som tar avgjørelser i dag, ikke selv vil leve lenge nok til å måtte leve med konsekvensene av disse.

Liam Cunningham som den iskalde og pragmatiske etteretningssjefen Wade. (©Netflix)

Serien er skrevet og produsert av Game of Thrones-skaperne David Benioff og D.B. Weiss, sammen med Alexander Woo. Fans av Game of Thrones vil også kjenne igjen flere skuespillere fra den serien, slik som John Bradley, som spiller Oxford Five-forskeren Jack Rooney, og Liam Cunningham, som spiller den iskalde og pragmatiske etterretningssjefen Wade.

Benioff og Weiss, som fikk kjeft etter den mildt sagt omdiskuterte siste sesongen av Game of Thrones, utfører her, sammen med Alexander Woo, et imponerende kunststykke. Det er tatt rikelig med kunstneriske friheter, men å filmatisere en såpass komplisert bok som The Three Body Problem, samt deler av oppfølgerne The Dark Forest og Death’s End til en Netflix-serie på 8 episoder og samtidig gjøre det forståelig for folk som ikke har doktorgrad i nanoteknologi og astrofysikk, kan ikke ha vært lett.

Saul Durand (spilt av Jovan Adepo) og Auggie Salazar (spilt av Eiza González) ser noe på himmelen de sent vil glemme. (©Netflix)

Dette er også en dypt menneskelig historie, med komplekse og levende karakterer vi tror på. Her hjelper det selvfølgelig med et utrolig dyktig knippe skuespillere, som sammen har en kjemi som er til å ta og føle på. I boken er historien satt i Kina. Her blir vi som er fra andre deler av verden invitert inn, men ingen holder oss i hånda. Serien er riktignok satt i England, noe Cixin Liu oppfordret serieskaperne til, men den viser fremdeles full respekt til opphavet.

Det skal sies at det også er laget en annen, og mye lengre serie basert på Three Body Problem som kom ut i 2023. Jeg har ikke sett denne, men etter å ha lest boken, og sett Netflix-serien, så er jeg nysgjerrig.

3 Body Problem er tankevekkende, forstyrrende og veldig, veldig bra.

3 Body Problem
5
Serieskapere
David Benioff, D.B. Weiss, Alexander Woo
Skuespillere
Benedict Wong, Jess Hong, Jovan Adepo, Eiza Gonzáles, John Bradley, Alex Sharp, Rosalind Chao, Zine Tseng, Jonathan Pryce, Liam Cunningham, Mario Kelly, Sea Shimooka, Saamer Usmani, Eva Ridley
Sjanger
Science Fiction
Premiere
21. mars 2024 (Netflix)