Piggy

Blodig og brutalt fra Spania.

Sara, en overvektig tenåring blir konstant mobbet av en lokal jentegruppe i sommerferien sin for hvordan hun ser ut. Hvordan går det egentlig når det dukker opp noen som potensielt kan endre livet hennes? Og hvordan føles det å konstant bli kalt for en «gris»? Er det verdt å hjelpe en av jentene som mobber deg fra en potensielt ødeleggende situasjon, eller skal man bare la naturen gå sin gang?

I 2018 kom kortfilmen Piggy og Piggy anno 2022 er den samme filmen, naturlig nok bare lengre. Kortfilmen er 14 minutter lang, mens kinoversjonen er 1 time og 39 minutter. Det er samme manusforfatter, regissør og skuespillere. Det ville vært veldig interessant å se hvordan kortfilmen er sammenlignet med den lengre versjonen. Ettersom jeg kun har sett den lange, så er det den jeg går ut fra. Likevel tror jeg at det ikke ville vært mulig å få med alle nyansene i filmen om spilletiden kun er 14 minutter.

Laura Galán som Sara (©Another World Entertainment)

Piggy ble vist på Ramaskrik i 2022 og dette var en av filmene jeg dessverre ikke rakk å få med meg. De fleste jeg pratet med om filmen sa at den absolutt var verdt en titt og det er jeg helt enig i. For de som liker klassiske slashere med en vri, så er dette virkelig midt i blinken. Piggy er virkelig så godt som en perfekt slasherfilm. Og det kommer fra en som har sett det meste som finnes av slashere. Piggy har også hatt stor suksess på andre filmfestivaler enn Ramaskrik, som Sundance Film Festival og London Frightfest.

En blodig Sara. (©Another World Entertainment)

Hvorfor er Piggy den perfekte slasheren da? Det var så godt som umulig for meg å ikke se likheten til Texas Chainsaw Massacre. Piggy har mye av den samme stemningen som det TCM har og det liker jeg veldig godt. Det er også gøy å se en så gjennomført og god hyllest til det de fleste anser for å være den første slasherfilmen. Likevel er det ikke en ren TCM hyllest. Det er også et slags oppgjør med mobbing og hvor slemme jenter kan være mot hverandre. De som har vært jente på ungdomskolen vet nøyaktig hvor slemme jenter kan være mot hverandre. Jeg har heller aldri tenkt over hvor godt denne tematikken funker i en slasher før jeg så Piggy.

Sara vil bare ha en hyggelig sommer. (©Another World Entertainment)

Piggy er en godt laget film med troverdige karakterer og det er veldig lett å få sympati med hovedkarakteren. Laura Galán er fantastisk i rollen som Sara og manuset er så utrolig godt skrevet. Jeg tror også at det er derfor jeg syns filmen til tider er vond å se på. Fordi jeg vil så gjerne si til Sara at jentene som mobber henne er usikre, kjipe og at livet blir bedre når man blir eldre. Dette gjør det også enda lettere å ikke ha sympati med jentegjengen etter hvert som det skjer kjipere og vonde ting med dem. Hvorfor skal vi føle med noen som så innbitt gjør livet til Sara så kjipt?

Det er veldig snart sommer, og er det et sted jeg vil være når det er hetebølge ute og det aldri er nok saftis eller vifter til å kjøle meg ned, så er det i en kinosal. Etter å ha sett Piggy så tenker jeg at det absolutt er noe flere burde gjøre. Kjøp deg noe kaldt å drikke, popcorn og kom deg inn i en kinosal for å se Piggy. Dette er den beste slasheren jeg har sett på flere år.

Madelen Krogh

Piggy
5
Regissør
Carlota Pereda
Skuespillere
Claura Galán, Claudia Salas, Carmen Machi, Pilar Castro
Sjanger
Skrekk/horror
Premiere
23. juni 2023