©SF Studios

Storfilmen Sulis 1907 på kinotoppen!

Nils Gaups storslåtte drama gikk rett inn på kinotoppen etter første helg på kino og er den mest sette kinofilmen i helgen.

Sett av over 50 000 legger Sulis 1907 seg godt til rette på kinotoppen, foran barnefilmene Paw Control: Superfilmen og Lars er LOL. Storfilmen landerårets beste norske åpningshelg for et voksent publikum.

– Det er en glemt del av norsk arbeiderhistorie som nå ser dagens lys via registolen til Nils Gaup. Vi er stolte og glade over at folk ser ut til å ha fått med seg at dette dramaet er en stor og viktig film som underholder og er skapt for det virkelig store lerretet. Filmen har fått svært hyggelig mottagelse fra publikum og anmeldere. Men det som varmer mest er skoleungdom som har gitt enormt bra respons på filmen, sier produsent Tom Vidar Karlsen.

Sulis 1907 er det siste storslagne dramaet fra Nils Gaup (Veiviseren (1987), Kautokeino-opprøret (2008), Birkebeinerne (2016) mm.) med stjerneskuddet Otto Fahlgren i hovedrollen sammen med Simon J. Berger, kjent fra Exit. I andre ledende roller finner vi blant andre Stig Henrik Hoff, Alexandra Gjerpen, Heidi Ruud Ellingsen og Rune Temte. 

Opprøret som formet Norge
Filmen er satt til gruvebyen Sulis i Nordland, året er 1907 og kobbergruvene i den arktiske fjellheimen var blant de største og mest nådeløse i Norge. Opprøret i gruvebyen i 1907 formet Norge.

– Sulis var gruvebyen der arbeiderne ble utnyttet maksimalt for å tyne mest mulig ut av naturressursene på kortest mulig tid, kun for å berike eierne i Helsingborg. Arbeiderne fant seg ikke i det, og det endte i opprør. Mennesker og natur utnyttes fortsatt brutalt, og de eneste som tjener på det, er de aller rikeste, sier Nils Gaup.

Om filmen
Atten år gamle Konrad er desperat etter arbeid og får jobb i den livsfarlige gruven Hanken. Det er brutale kår for arbeiderne, og forholdene blir ikke bedre når den kyniske Olof Wennström kommer til makten i gruveselskapet. Det blusser opp til opprør og den sosialistiske aktivisten Helene Ugland maner til kamp. Kapitalisten Wennström har imidlertid andre planer.

Midt i konflikten står unge Konrad.

Sulis 1907 er inspirert av virkelige hendelser, og skildrer opptrappingen til opprøret som endret Norge. 

Skribent