©Netflix

Guillermo del Toro

"There is art and beauty and power in the primal images of fantasy."

Guillermo del Toro er en filmskaper som virkelig har satt sitt preg på skrekk- og fantasysjangrene. Født 9. oktober 1964, har denne meksikanske regissøren, manusforfatteren og produsenten brukt sin barndoms kjærlighet til det makabre til å skape en suksessrik karriere i filmindustrien.

Del Toros interesse for film ble vekket allerede som 8-åring da han begynte å eksperimentere med farens filmkamera. Interessen blomstret videre på videregående skole, der han laget kortfilmer. Del Toro vokste opp i Guadalajara i Mexico med sin katolske bestemor, og han utviklet en tidlig interesse for filmproduksjon. Senere lærte han om sminke og effekter fra den legendariske Dick Smith, og fortsatte med å lage egne kortfilmer.

Karrieren hans som regissør startet med Cronos i 1992, en film som utforsker temaer rundt evig liv og død. Han har siden regissert en rekke høyt anerkjente filmer, inkludert Hellboy, Pan’s Labyrinth, og The Shape of Water, hvor sistnevnte vant ham en Oscar for beste regissør. I tillegg til sine regijobber, har del Toro også vært en produsent eller skribent for filmer som The Orphanage, Don’t Be Afraid of the Dark, The Hobbit-filmserien, Mama, The Book of Life, og Pacific Rim: Uprising, og mange flere.

Nylig tok del Toro skrittet over til strømme-TV med sin horrorantologi-serie Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities på Netflix, som ble lansert i oktober 2022. Serien består av åtte moderne horrorhistorier i gotiske og Grand Guignol-sjangrene. Denne visuelt slående og skremmende horror-samlingen har blitt et spennende tillegg til del Toros allerede imponerende portefølje. Hver episode i denne antologien utforsker bizarre mareritt gjennom åtte skrekkhistorier, med del Toro som kurator. Serien ble personlig kuratert av del Toro, med åtte håndplukkede regissører som tar for seg en ny skremmende historie i hver episode.

I tillegg til disse prosjektene, har Guillermo del Toro også hatt stor suksess med sin stop-motion animasjonsfilm basert på Pinocchio, som ble utgitt i 2022. Filmen ble tildelt en Oscar for beste animasjonsfilm, og er en mørkere versjon av det klassiske eventyret.

Gjennom årene har Guillermo del Toro vist en sjelden evne til å skape verker som fenger både kritikere og publikum. Hans unike stil og lidenskap for filmskaping og det makabre har etablert ham som en av de mest omtalte filmskaperne i sin tid.

Skribent