Sulis 1907

En glimrende og hjerterå kamp for rettferdighet.

I Sulis 1907 tar vi steget inn i det tidlige 1900-tallets Sulitjelma, et gruvesamfunn fylt med konflikter og harde arbeidsforhold. Regissør Nils Gaup gir oss et inngående blikk på den gryende fagbevegelsen i Norge, komplekse klassestrukturer og et arbeidsliv på bristepunktet.

I dette utfordrende landskapet møter vi Konrad Nilsson, en ung svenske som livet har behandlet hardt. Glimrende og nyansert spilt av Otto Fahlgren, blir han sendt til Norge av sin enslige mor etter farens bortgang. Konrad må raskt finne sin plass i det harde gruvesamfunnet, hvor han konfronteres med farlige arbeidsforhold og de første tegnene til en gryende fagbevegelse.

Pernille Sandøy og Otto Fahlgren i Sulis 1907. (©SF Studios)

Konrad Nilsson starter sin arbeidskarriere i Norge som barnearbeider, en skjebne han deler med mange på den tiden. Etter hvert blir han forflyttet til Hanken, en gruve der han må tilpasse seg et nytt arbeidsmiljø og nye ansikter. Her møter han blant annet Rasmus Berg, spilt med Rune Temtes karakteristiske tilstedeværelse, og Per Melien, spilt av Mads Sjøgård Pettersen.

I tillegg møter vi Alexandra Gjerpen i rollen som Helene Ugland, en drivkraft for endring, kjempende tann og klør mot de mektige bedriftslederne. Simon J. Berger gir oss en Olof Wenstrøm som ikke bare er en enkel skurk, men en kompleks karakter som utgjør et troverdig hinder for fagbevegelsens fremmarsj. Pernille Sandøy viser seg som mer enn bare en romantisk distraksjon i Konrads liv; hun representerer også en annen side av samfunnet vi utforsker. Og så har vi Stig Henrik Hoff, som legger til litt ekstra krydder i filmen med sin rolle som den mildt sagt fargerike Kniv-Axel.

Rune Temte som Rasmus Berg i Sulis 1907. (©SF Studios)

I Sulis 1907 blir det klart at Sulitjelma i Nordland ikke bare er en norsk småby, men et slags nordlig Ville Vesten. Her er det fylt med konflikter og risikable beslutninger som gjør gruvearbeiderne til helter i sin egen rett. Filmen gir et gripende bilde av hvordan kampen for arbeiderrettigheter ikke var en tørr politisk affære, men et liv-og-død-drama fylt med slåsskamper og farer.

Nils Gaup har virkelig fått frem tidsånden i Sulis 1907. Filmen viker ikke unna å viser oss de brutale forholdene mennesker faktisk levde på denne tiden. De voldelige scenene er ikke bare der for sjokkeffekt, men gir et ekte innblikk i den tøffe hverdagen mange opplevde.

I filmen følger vi Konrad på hans kompliserte reise gjennom arbeidslivet i gruvene. Han er fanget i et dilemma mellom å stå sammen med kollegaene han har fått god kontakt med og å følge ordre fra sin kyniske sjef, Olof Wenstrøm. Denne indre konflikten setter vennskapet hans med de andre gruvearbeiderne på spill, en tillit han senere må jobbe hardt for å gjenopprette.

Simon J. Berger i Sulis 1907 (©SF Studios)

Sulis 1907 er er mer enn en film; det er en tidskapsel som tar oss med tilbake til et kritisk øyeblikk i norsk arbeidshistorie. Den griper seeren fra første stund og gir et ufiltrert og autentisk bilde av gruvehistorien i Sulitjelma. Med sin sterke fokusering på gruvearbeidernes heroiske, men farlige kamp for rettferdighet, formidler den et viktig budskap om menneskeverd og samhold. Gruvearbeiderne, inkludert de som er så unge at de knapt kan kalles voksne, blir utnyttet og må ofte nøye seg med bare mat og losji som kompensasjon.

Dette er en film som utfordrer oss, får oss til å tenke, og garantert setter spor.

Thomas Cassidy

Sulis 1907
5
Regissør
Nils Gaup
Skuespillere
Otto Fahlgren, Simon J. Berger, Pernille Sandøy, Alexandra Gjerpen, Rune Temte, Stig Henrik Hoff, Heidi Ruud-Ellingsen
Sjanger
Action/drama
Premiere
6. oktober 2023