Rune Temte: Tilbake til 1907

Klaustrofobi i gruvene.

I Sulis 1907, regissert av den erfarne norske filmskaperen Nils Gaup, tar vi en tidsreise tilbake til en kritisk epoke i norsk arbeidshistorie. Filmen kaster lys over de brutale arbeidsforholdene i kobbergruvene i gruvebyen Sulis i Nordland, og er inspirert av de virkelige hendelsene som ledet til et arbeidsopprør som forandret Norge. Midt i dette intense dramaet finner vi Rune Temte i rollen som gruvearbeideren Rasmus.

Rune Temte, som har en rik og variert skuespillerkarriere, er ingen fremmed for utfordrende roller. Med tidligere arbeid i norske produksjoner som Fia og klovnene, Ulykken og Blasted! samt internasjonale filmer som Captain Marvel, Eddie the Eagle, A Boy Called Christmas, og tv-seriene The Last Kingdom og The Swarm, for å nevne noen, bringer han en unik dybde til Nils Gaups norske storfilm.

Født og oppvokst i Solbergelva i Nedre Eiker, har Temte spilt på noen av Norges mest prestisjefylte scener, inkludert Rogaland Teater og Det Norske Teater, og har også vært med i prosjekter for NRK og ZDF i Tyskland.

I dette intervjuet får vi et nærmere innblikk i Rune Temtes tilnærming til rollen som Rasmus, hans tanker om filmen og hans generelle syn på skuespilleryrket.

Fra skytebas til gruveslusk

Rune Temte, som har rollen som Rasmus Berg i Sulis 1907, deler sine tanker om arbeidet med filmen. «Jeg synes det var stas å være med å fortelle historien, gjennom å spille en av rollene. I mitt tilfelle var det veldig bra å spille Rasmus Berg,» forteller han.

Rune har en spesiell forbindelse til rollen sin, Rasmus. «Han er en gruveslusk. Og det var veldig fint, for bestefaren min var en skytebas. Det er de som tenner lunta og roper ut ‘FYYYYR O’ HER!’ Så for meg var det veldig fint å spille den rollen. Og samtidig bli minnet om den historien.»

Rune Temte in Sulis 1907
Rune Temte i Sulis 1907. (©SF Studios)

Det var ikke uten utfordringer. «Også var det veldig bra for meg å jobbe med så jordnære arbeidsfolk. Så det var gøy å spille, men det var også krevende for meg. Fordi jeg ble veldig redd når jeg skulle ned i Olavsgruva i Røros,» innrømmer Rune.

Men til syvende og sist var det verdt det. «Men det var ellers veldig stas å være med å fortelle en så viktig historie, bli inspirert av en virkelig historie med fiksjon, cowboyer og skyting også videre. Så den har alle underholdningselementene for folk som skal se filmen på kino. Men i bunn og grunn ligger alle de virkelige hendelsene der, som er viktig å fortelle.»

Tidskoloritt og 1907

Rune Temte deler noen refleksjoner rundt det å spille en karakter fra 1907 i Sulis 1907. Han snakker om hvordan det er å forholde seg til en tid som er så annerledes fra vår egen, ikke minst fordi det finnes få filmklipp eller annet visuelt materiale fra den perioden.

«Det er jo interessant med regivalget i forhold til det,» sier Temte. «Norsk film har ofte valgt å framstille gamle dager som om folk var akkurat som oss, bare at de levde i en annen tid. Istedenfor å lage et helt nytt språk eller noe sånt.»

De hadde en helt annen BMI enn det vi har.

-Rune Temte

Fysisk utseende spilte også en rolle i hvordan Temte forberedte seg for karakteren. «De hadde en helt annen BMI enn det vi har generelt sett,» forteller han. «Hvis du jobbet 15 timer ned i en gruve seks dager i uken i 1907, så ser du kanskje litt annerledes ut enn det man ser ut i dag.»

Til forskjell fra mange moderne filmer, ble Sulis 1907 spilt inn på faktiske locations og ikke foran en «green screen». «Vi er nede i gruven, vi ser ikke det på noen skjerm rundt oss, som man noen ganger kan gjøre på andre innspillinger,» legger han til.

Rune Temte på brygga i Drammen (Foto: Thomas Cassidy)

Klaustrofobi i gruvene

Rune Temte avslører hvor opptakene for Sulis 1907 ble gjort: «Vi spilte inn på Olavsgruva på Røros, vi spilte inn i Sulitjelma, og vi spilte inn noe i et studio i Riga.»

Når det gjelder utfordringer under innspillingen, var Temte særlig påvirket av de trange gruvene. «Gruvene var trange og smale, og det gjorde meg veldig redd, fordi jeg har klaustrofobi,» sier han. Han nevner også den mentale utfordringen med å skulle sette seg inn i en karakter fra en annen tid. «Man vil jo veldig gjerne være et menneske,» utdyper han. «Så for meg handler det ikke om å være en fyr fra 1907, jeg bare vet at jeg skal være et menneske som er i de situasjonene.»

Om å jobbe med stjernelaget

Rune Temte er entusiastisk over muligheten til å jobbe med Nils Gaup igjen: «Det var veldig stas å få jobbe med Nils Gaup. Han er veldig erfaren. Jobbet med ham for mange år siden i en tv-serie. Han er utfordrende og krever mye av skuespillere. Men han er en historieforteller. Og det var veldig gøy å få gleden av å jobbe sammen med ham igjen.»

Om sitt eget forhold til historiefortelling sier Rune: «Jeg er en historieforteller fra bunnen av. Det er noe jeg har likt å drive med. Det å fortelle historier har ført meg i retning av å bli skuespiller. Så til nå har jeg vært med på en lang reise til der jeg sitter nå.»

Og han er ikke den eneste med talent for å fange publikum. Temte forteller videre om sine kolleger: «Jeg vil også legge til at det var en utrolig dyktig gjeng jeg jobbet sammen med av medskuespillere. Det var mennesker som lyttet godt og reagerte på kjøtt og blod. De var flinke til å ta inn over seg situasjonen og leve seg inn i livet slik det var tilbake i 1907, og i dette tilfellet, som arbeidere under elendige vilkår. Det var utrolig gøy og morsomt å få gleden av å jobbe sammen med denne gjengen.»

Streik, reality og self-tapes

Rune Temte deler sine tanker om den nåværende tilstanden i skuespillerbransjen: «Det er en krevende tid. Det har vært en skikkelig klondike, med mange tv-serier som bare renner ut. Men Gud forby en reprise av den forrige streiken med masse reality. Det er noe vi ikke kan ha.»

Til tross for utfordringene, ser Temte muligheter for å holde seg aktiv: «Men når det er stille, lager man ‘self-tapes’ hjemme i stua som man sender til andre siden av jordkloden. I retur kommer det tilbud om oppdrag som skuespiller.»

Rune Temte (Foto: Thomas Cassidy)

Fremtidsplaner og Time Bandits

Rune Temte deler spennende nyheter om sin kommende rolle i TV-serien Time Bandits: «Jeg er med i en TV-serie som heter Time Bandits. Den har 10 episoder og kommer snart ut på Apple TV+. Lisa Kudrow er med, og showrunnerne er Taika Waititi, som også er regissør, Jemaine Clement og Ian Morris. Jeg håper serien kommer ut enten før jul eller rett etter. Så det er spennende.»

Temte gir oss også et innblikk i hvordan han holder hjulene i gang når det er stille i Hollywood: «Når det er rolig, lager jeg ‘self-tapes’ hjemme i stua og går på auditions i Solbergelva, enten med kona eller sønnen min. På den måten har jeg fått roller i filmer som Downsizing av Alexander Payne. Og disse taperne sendes da til andre siden av kloden. Det er sånn man får jobbtilbud i dag.»

Om bransjen generelt og teknologiske forandringer sier han: «Men jeg finner diskusjonene rundt kunstig intelligens (KI) interessante. Det er mange prosjekter på gang, men plassen er begrenset.»

Råd til unge skuespillere

Når det kommer til råd for unge som drømmer om en karriere i skuespillerbransjen, henter Rune Temte inspirasjon fra litteraturen: «Jeg vil sitere Charles Bukowski: ‘Don’t try.’ Det betyr ikke at du ikke skal forsøke, men at du faktisk skal sette i gang og gjøre det,» forklarer han.

Temte anser dette rådet som særlig relevant for de som ønsker å bli skuespillere. «Absolutt! Det er en utmerket måte å gi råd til unge mennesker som ønsker å satse på en skuespillerkarriere,» legger han til.

Stay tuned!

Rune Temte har gitt oss innsikt fra begge sider av kameraet og peker oss mot en bransje i hurtig endring. Han har også gitt oss et glimt inn i fremtiden – både sin egen og filmindustriens. Mens ordene hans fortsatt henger i luften, venter vi spent på neste kapittel i Rune Temtes karriere. Følg med videre!

Thomas Cassidy