Nils Gaups storfilm sett av over 100 000 på kino

Sulis 1907 er årets mest sette norske premierefilm:

– Veldig stort at en underfortalt del av norsk historie engasjerer på lerretet, vi er så stolte av å kunne fortelle denne historien og mottakelsen er over all forventning.

Det arktiske spenningsdramaet Sulis 1907 er nå sett av over 100 000 på kino. Den nyeste filmen fra Nils Gaup hadde norgespremiere 6. oktober etter en rekke førpremierer rundt i landet. Filmen har fått positiv mottagelse fra publikum og anmeldere, og har også fått god respons blant skoleungdom etter en rekke spesialvisninger av filmen.

– Folk som har sett filmen sier det er en blanding av western, action og drama. Da treffer de godt på det vi prøvde å få til. Dette er noe helt unikt vi har produsert og jeg jeg er så glad folk liker det, sier produsent Tom Vidar Karlsen.

Sulis 1907 er det siste storslagne dramaet fra Nils Gaup (Veiviseren (1987), Kautokeino-opprøret (2008), Birkebeinerne (2016) mm.) med stjerneskuddet Otto Fahlgren i hovedrollen sammen med Simon J. Berger, kjent fra Exit. I andre ledende roller finner vi blant andre Stig Henrik Hoff, Alexandra Gjerpen, Heidi Ruud Ellingsen og Rune Temte. 

Opprøret som formet Norge
Filmen er satt til gruvebyen Sulitjelma i Nordland, året er 1907 og kobbergruvene i den arktiske fjellheimen var blant de største og mest nådeløse i Norge. Opprøret i gruvebyen i 1907 formet Norge.

Om filmen
Atten år gamle Konrad er desperat etter arbeid og får jobb i den livsfarlige gruven Hanken. Det er brutale kår for arbeiderne, og forholdene blir ikke bedre når den kyniske Olof Wennström kommer til makten i gruveselskapet. Det blusser opp til opprør og den sosialistiske aktivisten Helene Ugland maner til kamp. Kapitalisten Wennström har imidlertid andre planer.

Midt i konflikten står unge Konrad.

Skribent