©Lucasfilm Ltd.

Carrie Fisher

“Leia follows me like a vague smell.”

Carrie Fisher, som ble født 21. oktober 1956 i Beverly Hills i California, var ikke bare Prinsesse Leia i Star Wars-universet. Som datter av Debbie Reynolds og Eddie Fisher var hun en del av Hollywood-adelen – en rolle hun ikke tok spesielt seriøst. Hun var en dyktig skuespiller, en spissformulert forfatter og en uredd aktivist med fokus på mental helse.

Rollen som Prinsesse Leia gjorde henne til en legende, men Fisher søkte hele tiden å bryte ut av den stereotypiske kvinnekarakteren som trenger å bli reddet. Leia var modig, intelligent og sta, mye som Fisher selv. Vi kan jo stille oss selv spørsmålet om når Luke Skywalker og Han Solo går ombord på Dødsstjernen for å redde Leia, hvem er det egentlig som ender opp med å redde hvem?

Også utenfor Star Wars viste Fisher et imponerende rekke talenter. Hun var en respektert forfatter, mest kjent for sin semi-autobiografiske roman «Wishful Drinking», «The Princess Diaries», «Postcards from the Edge», som ble filmatisert med Meryl Streep i hovedrollen. Dessuten bidro hun som manusforfatter på flere store Hollywood-produksjoner, selv om hennes innsats ofte forble ukreditert.

Fisher var særlig kjent for sin skarpe humor og sin evne til å snakke åpent om vanskelige emner. Hun var ikke redd for å dele sine erfaringer med avhengighet og bipolar lidelse, og brukte sin berømmelse til å minske stigmaet rundt mentale helseutfordringer.

Gjennom livet var hun nært knyttet til sin hund Gary, en fransk bulldog med et ansiktsuttrykk som virket skapt for internett. Gary var med Fisher overalt, fra røde løpere til tv-intervjuer, og han har utvilsomt en egen plass i rampelyset.

I 2023 får endelig Carrie Fishers aller siste film utgivelse. Filmen heter Wonderwell, og virker som å være en Alice in Wonderland-aktig fantasy-film.

Carrie Fisher døde altfor ung i 2016, men hennes arv lever videre. Fra ikoniske filmroller til litteratur og aktivisme for mental helse. Selv om hun er mest kjent for å ha vært en prinsesse i en galakse langt, langt borte, var hennes egentlige superkrefter autentisitet og menneskelighet.

Hun er dypt savnet.

Skribent