©Warner Bros.

Viggo Mortensen

"I'm not afraid of death, but I resent it. I think it's unfair and irritating."

Viggo Mortensen ble født 20. oktober 1958 i New York og har en allsidig karriere som omfatter skuespill, musikk, skriving og billedkunst. Men han står nok høyest i folks bevissthet for rollen som Aragorn i Peter Jacksons episke filmtrilogi The Lord of the Rings, som er satt i den fantastiske verdenen Middle-earth.

Når det gjelder rollen som Aragorn, kom Mortensen faktisk inn i bildet i siste liten. Han erstattet Stuart Townsend bare dager før filmingen skulle starte. Og da han først takket ja, etter litt overtalelse fra sin sønn Henry, gikk han inn i rollen med kropp og sjel. Mortensen tok faktisk rollen så alvorlig at han bar Aragorns sverd, Anduril, også utenfor settet. Han lærte seg også ridning og fikk et nært forhold til hesten han red på, til det punktet at han til slutt kjøpte hesten.

Innspillingen av trilogien var fysisk krevende, og Mortensen var ikke et unntak fra dette. Han brakk en tå under innspillingen av en kampsceene og mistet en tann under en annen. I en annen kampscene fikk han en skarp kniv kastet mot seg av en stuntman som feilbergnet kastet, men han brukte sverdet til å parer den bort. Og resultatet – og lyden av kniven som blir slått bort, er det som endte opp på skjermen. Slike små anekdotene har nærmest blitt legendariske i fanskarens øyne.

Men Aragorn er bare en av mange roller Mortensen har hatt. Han har også vist sin dyktighet i filmer som David Cronenbergs A History of Violence og Eastern Promises, der han fikk en Oscar-nominasjon. I Green Book fikk vi se en helt annen side av skuespilleren, og rollen ble godt mottatt. Han gjorde også sin regidebut med Falling, en film han både skrev og hadde en rolle i, som utforsker komplekse familiedynamikker.

Utenfor filmsettet har Mortensen også utmerket seg. Han har utgitt flere bøker fylt med poesi, fotografi og malerier. Han er dessuten en dyktig musiker og har utgitt flere album. Gjennom forlaget sitt, Perceval Press, gir han ut arbeid som fokuserer på kunst, kultur og politiske temaer.

Skribent