@Nordisk Film Distribusjon

Lars er LOL

Vakkert og hjerterått om vennskap og annerledeshet.

Husker du følelsen av å gå på barneskolen? Minnes du frykten for å skille seg ut og bekymringen for hva de andre elevene ville tenke om deg? For Amanda, er det ikke alltid enkelt å finne motet til å være seg selv. Hun står i en indre kamp, delt mellom ønsket om å passe inn med de andre og sitt helt spesielle vennskap med Lars, en gutt med Downs syndrom. Men hva vil Amanda gjøre når hun oppdager at de andre elevene mobber Lars?

Amanda (spilt av Lilly Winger Schmidt) er tilbake på skolen etter sommerferien, og sammen med resten av klassen ser hun frem til å være faddere for de nye førsteklassingene. Likevel får Amanda et ganske spesielt oppdrag fra læreren Janne (spilt av Marianne Mørk Larsen): Hun blir bedt om å være fadder for Lars (spilt av Adrian Øverjordet Vestnes), en gutt med Downs syndrom som skal begynne i klassen. Amanda har egentlig ikke lyst til å ta på seg dette ansvaret, men føler likevel at hun ikke kan si nei.

Amanda er forelsket i Adam (spilt av Ilias Bouyambib), en gutt hun knapt tør å snakke med. Hun er redd for at oppdraget som fadder for Lars skal gå ut over sjansene med Adam og påvirke hennes sosiale liv negativt. Men til tross for denne bekymringen, oppdager Amanda at hun og Lars trives særdeles godt sammen og har mange felles interesser. Den tiden hun tilbringer alene med Lars blir et viktig «fristed» for henne, hvor hun kan utfolde sin kreative og lekne side, selv om hun samtidig er svært engstelig for at noen skal oppdage hvor mye moro de faktisk har sammen.

Hmm…lurer på hva som venter hjemme hos Lars?
Lilly Winger Schmidt som Amanda, Adrian Øverjordet Vestnes som Lars
(@Nordisk Film Distribusjon )

Lars er LOL er basert på den bestselgende barneboka med samme navn, skrevet av Iben Akerlie. Filmen er regissert av Eirik Sæter Stordahl, som også har skrevet manuset til filmen sammen med  Akerlie. I tillegg til å skrive barnebøker er Akerlie også skuespiller og er kjent fra blant annet Innebandykrigerne (2023-), De Dødes Tjern (2019), Mammon (2016) og Victoria (2013). 

Amandas sterke ønske om å passe inn med resten av klassen setter henne i en følelsesmessig klemme mellom sitt vennskap med Lars og sin lengsel etter å bli akseptert av de andre. Når hun mottar en invitasjon til en «fest» hos Anna (spilt av Agnes Grønneberg), prøver Amanda å vinne Adams og de andre jentenes gunst. Denne beslutningen fører imidlertid til noen uheldige valg som påvirker hennes forhold til Lars og selvbildet hennes svært negativt.

Spørsmålet som oppstår er: Klarer Amanda å gjøre det godt igjen etter disse hendelsene, og hvordan reagerer hun når hun oppdager at de andre i klassen mobber Lars på nett?

Ingenting så kleint som å danse med den man er forelsket i?
Lilly Winger Schmidt som Amanda, Ilias Bouyambib som Adam
(@Nordisk Film Distribusjon )

Lilly Winger Schmidt viser seg som et eksepsjonelt ungt skuespillertalent som bærer filmen på sine skuldre med en bemerkelsesverdig realisme, nærvær og relaterbarhet. Kameraet følger henne tett gjennom hele filmen, og det finnes knapt noen scener der hun ikke er til stede. Lilly fanger Amandas nyanserte følelser og den komplekse indre kampen hennes på en måte som tydelig formidler striden mellom ønsket om å bli oppfattet som «normal» og betydningen av det dyrebare vennskapet med Lars.

Adrian Øverjordet Vestnes, som portretterer Lars, leverer også en imponerende prestasjon. Han formidler den lekne gleden han deler med Amanda og samtidig de dype og smertefulle følelsene når ting går galt. De andre barneskuespillerne overbeviser og gir troverdige opptredener, med Agnes Grønneberg som skiller seg ut i sin tolkning av den usikre Anna, som er kilden til mange av de vonde følelsene i filmen. Regissør Stordahl har utvilsomt lykkes i å fremheve det beste i disse unge skuespillerne.

Lars er LOL er en film som tar opp og utforsker viktige samfunnsaktuelle temaer, særlig nettmobbing og hvordan barn kan bruk sosiale medier som virkemidler for å såre og skape smerte. På samme tid formidler filmen budskapet om hvor avgjørende det er å våge å være annerledes, selv når det sosiale spresset rår. I tillegg, utgjør vennskap en sentral tematikk i filmen, og den tydeliggjør smerten som oppstår når man svikter noen man bryr seg om, både for en selv og for den som blir såret.

Lurer på hva Lars vil finne på nå? Håper han ikke sier noe flaut.
Lilly Winger Schmidt som Amanda, Adrian Øverjordet Vestnes som Lars
(@Nordisk Film Distribusjon )

Filmen gir oss et innsiktsfullt innblikk i en rekke situasjoner og følelser knyttet til barndommen, og jeg er overbevist om at de fleste vil kunne relatere til og kjenne seg igjen i mange av de tematikkene som filmen utforsker på en dyp og følelsesladet måte.

Ettersom jeg ikke hadde noen kjennskap til Lars er LOL fra før (i hverken film- eller bokform), tok denne filmen meg helt på senga. Dette er en film med sterk emosjonell slagkraft, både fordi den inneholder mye varme og humor, men også fordi de oppriktig vonde, opprivende scenene i den virker så altfor ekte. Den hjerterå portretteringen av barnas råskap røsket meg virkelig i hjerterøttene, og jeg kan forestille meg at det for mange vil ha vanskelig for å holde tårene tilbake mens de ser denne filmen ( meg selv inkludert).

Lars er LOL er en film som jeg mener vil ha en positiv innvirkning på både barn og voksne, og jeg oppfordrer virkelig foreldre til å se den sammen med barna sine. Den er en film som vekker følelser og kan bidra til barnas utvikling av empati, samtidig som den gir innsikt i hvordan mobbing kan påvirke andre. For voksne gir filmen muligheten til å kjenne på gamle følelser som kanskje har blitt glemt, samt å få et innblikk i dagens skolehverdag. Jeg vil absolutt anbefale denne filmen for alle aldersgrupper.

Lars er LOL
4
Regi:
Eirik Sæter Stordahl
Skuespillere:
Lilly Winger Schmidt, Adrian Øverjordet Vestnes, Nora Lulu Ali-Amoafo, Agnes Grønneberg, Ilias Bouyambib, Øystein Røger, Marianne Mørk Larsen
Sjanger:
Drama/Familiefilm/Barnefilm
Premiere:
29. September 2023

Hør også podcastepisoden vår om Lars er LoL her: