©Lucasfilm

Mark Hamill

Fra Jedi til psyko.

Mange skuespillere ville gitt tennene sine for en rolle som Luke Skywalker i Star Wars, en av filmhistoriens mest ikoniske helter. Men Mark Hamill (født 25. september 1951) har nærmest gjort en idrett ut av å unngå å bli typecastet etter dette karrieredefinerende øyeblikket. Snarere tvert imot, han har snublet over på den mørke siden – i hvert fall når det kommer til rollevalg.

Hamill er velkjent som stemmeskuespiller og har fått stor anerkjennelse for sin rolle som The Joker i Batman: The Animated Series, samt i diverse Batman-videospill. Dette er milevis unna den idealistiske bondengutten fra ørkenplaneten Tatooine, og det funker som bare det. Hans evne til å ta på seg roller som psykopater, mordere og skurker viser en kompleksitet som få andre skuespillere kan matche.

Og som om ikke det var nok, i 2023 er han tilbake på skjermen i Netflix-serien The Fall of the House of Usher, regissert av skrekk-guru Mike Flanagan. Her spiller han Arthur Pym, en mildt sagt skummel advokat. Man kan bare anta at Hamill igjen vil dras mot menneskets mørkeste avkroker i denne rollen.

Det virker som om Hamill har en innebygd sjanger-sensor, som om han står på en evig jakt etter nye utfordringer. Fra animasjonsserien The Regular Show, der han gir stemme til Skips, til klassiske filmroller – Hamill er et studium i hvordan man lager en variert og spennende karriere.

Så Mark Hamill har, til tross for sin tidlige suksess, alltid utfordret seg selv og publikum. Fra jedi-ridder til skurk, fra animasjon til skrekk – det er ingen tvil om at denne mannen er en levende legende i Hollywood. Med Hamill på lerretet eller i høyttalerne, er det alltid garantert å bli en uforglemmelig opplevelse.

Skribent