Stallone i med svarte klørt og berret.
©Lionsgate

The Expendables 4

Rølp og rot med veteranene.

En gjenforening av elite-teamet står på dagsorden når man denne gang må forsøke å få tak i en hevngjerrig og atom-truende fiende. Til manges overraskelse, skjer det plutselig omrokkeringer innad i teamet av leiesoldater, og man kan ikke lenger være sikker på at alle kommer igjennom det med livet i behold…

Runde fire av det som igjen er en ansamling med store, velkjente navn og ansikter fra bransjen, burde vel kanskje ikke overraske i at verken føles nyskapende eller bryter stort med forventningene. I regi av Scott Waugh, mest kjent for å ha laget Need for Speed tilbake i 2014, er han også filmseriens fjerde regissør.

I en tid hvor Hollywood som bransje streiker, mye grunnet frykten for at AI skal ta over jobben for både skuespillere og manusforfattere, er det påfallende og ikke så rent lite ironisk å tenke på at et fysiske og ekte menneske faktisk har skrevet denne filmen. Hele tre navn står bak manus her, og slik er det nesten som man håper AI skal ta over i Hollywood, for undertegnede er sikker på at datamaskiner klarer å lage langt bedre historier enn dette.

50 Cent med pistol.
50 Cent med gønner og attitude i The Expendables 4. (©Lionsgate)

Når man skal forsøke å formidle tanker, følelser og opplevelsen av å se en film som dette, er det vanskelig å ikke selv også ta i bruk ihjelbrukte klisjeer og beskrivelser. The Expendables 4 er nemlig et oppkok av genreklisjéer, markører, grep og karakterer. Ikke at dette er uventet selvsagt, men det virker som man ubeskjedent har gitt en lang marsj i å forsøke på noe nytt og annet. Dette er forsåvidt en ærlig sak, men noe god film, blir det da heller ikke.

Manus og replikker klarer riktignok her og der å få oss til å trekke litt på smilebåndet, og selvironi har gamlekara jo også flust av. Det er bare det at historien, handlingen og det meste imellom disse små godbitene, er direkte kjedelig og uinspirerende. Ingenting overrasker her. Ingenting berører oss. Og ingenting skaper fryden som den første filmen, for ikke å snakke om bedre franchiser, klarerer.

Megan Fox, Andy Garcia og Jacob Scipio i The Expendables 4.
Megan Fox, Andy Garcia og Jacob Scipio i The Expendables 4. (©Lionsgate)

Man kommer nemlig ikke helt utenom Fast and Furious-franchisen her. For der Vin Diesel, The Rock og de andre i bil-serien i hvert fall startet knallsterkt med de første filmene, ja der blir liksom The Expendables den mer kjipe, blodharry og utdaterte storebroren, eventuelt lillebroren, alt etter hvordan man ser det. Det er rått, beinhardt og tidvis blodig kjøttfullt, joda, men rammene rundt oser av kjiphet, noe som skaper denne enkle, men sterke kontrasten mellom hardbarket og dedikert genrekvalitet, og kjip enkelhet forøvrig.

Rent filmatisk og kvalitetsmessig lider filmen også litt under åpenbar bruk av blåskjerm, hvor effektene rett og slett ofte føles billige. Først helt mot slutten, ser man at pengene er brukt bedre, på en voldsom avslutning. Gjengen med action- og våpenentusiastiske krigere får denne gang boltre seg ved blant annet Gadaffis tidligere våpenfabrikk i Libya, samt ombord på et gedigent lasteskip. Her er det plassert en atombombe som skal styres rett mot uskyldige, etter en enkel og kjedelig skurks beordring. Historielinjene er med andre ord ikke all verdens interessante og nyskapende kreative. 

Dolph Lundgren, Randy Couture, 50 Cent, Levy Tran og Jacob Scipio i Expendables 4.
Dolph Lundgren, Randy Couture, 50 Cent, Levy Tran og Jacob Scipio i Expendables 4. (©Lionsgate)

I tilfellet The Expendables 4 kan en jo alltid tenke at “dette greiene kan man fint ta med et smil”, som en sjarmoffensiv med de gode gamle gutta i front, osv. Men eventuell sjarm avhenger også av mange faktorer, ikke bare at Stallone, Statham, Lundgren og co låner seg ut til en filmserie, og så blir det automatisk topp underholdning. Enkelte vil sikkert likevel synes dette er kongefilmer av beste gode gammeldagse sort. Dem om det. For oss andre kan det være en trøst at en såpass svært enkel og overfladisk type Hollywood-film er en utdøende rase, og har vært det lenge. En av scenene i filmen skildrer når Jason Statham tar en liten jobb som livvakt til en overlegen youtube-kjendis, hvorpå han fort ikke lenger orker å ta kommando fra en slik snørrhoven guttevalp, som at på til behandler kvinner nedverdigende. Som om hans egen generasjon, filmer og bransjekultur har fremstilt kvinner noe bedre opp igjennom historien? Dette får stå som bilde på dobbeltstemmen som denne filmen snakker med. Parallelt skal man liksom le med dem, av harry, utdaterte og cringe-verdige vitser, damer som stripper, og en Megan Fox som denne gang blir del av gjengen når de skal ut på oppdrag. Da blir det vanskelig å bli helt med på denne leken, gitt.

The Expendables 4
2
Regissør
Scott Waugh
Skuespillere
Sylvester Stallone, Jason Statham, 50 Cent, Megan Fox, Dolph Lundgren, Tony Jaa, Iko Uwais, Randy Couture, Jacob Scipio, Andy Garcia, Nicole Andrews
Sjanger
Action
Premiere
22. september 2023