james gunn directing peacemaker
©HBOMax

James Gunn

5. august 1966

James Gunn er en amerikansk filmregissør, manusforfatter og produsent, født 5. august 1966. Han er kjent for sitt arbeid innenfor sjangrene komedie, science fiction og superheltfilmer.

Gunn fikk sin start i filmbransjen som manusforfatter og regissør for en rekke lavbudsjettfilmer på 1990-tallet, før han fikk sitt gjennombrudd med manus og regi for Slither (2006), en film mange kalte kontroversiell og skandaløs. Filmen ble en kultklassiker innenfor horror-komedie sjangeren og viste Gunn som en dyktig filmskaper med sans for den mørke og absurde humoren.

Han fikk enda større anerkjennelse med regien av Super (2010), en annen mørk og satirisk superheltfilm som utforsker den mørkere siden av superheltbegrepet. Gunn viste sin evne til å kombinere vold, humor og dypere temaer på en unik måte, noe som fanget oppmerksomheten til både publikum og kritikere.

Men det var først med regien av Guardians of the Galaxy (2014) og dens oppfølger Guardians of the Galaxy Vol. 2 (2017) at Gunn virkelig ble en kjent og ettertraktet regissør i Hollywood. Han ble hyllet for sin evne til å kombinere humor, action og følelsesladde øyeblikk på en fengslende måte, og filmene ble store suksesser både kritisk og kommersielt.

Gunn er også kjent for sitt arbeid med The Suicide Squad (2021) og spinnoff-serien Peacemaker (2022) hvor han igjen viste sin unike evne til å kombinere drøy humor med mer seriøs utforskning av karakterenes indre liv.

Utover sin karriere som filmskaper, har Gunn også vært aktiv på sosiale medier og har en dedikert tilhengerskare der. Han er kjent for sin åpenhet og ærlighet, samtidig som han har vært gjennom noen kontroverser i fortiden, spesielt i forbindelse med noen kontroversielle tweets som førte til midlertidig sparket fra Guardians of the Galaxy Vol. 3, selv om han senere ble gjeninnsatt etter massiv støtte fra skuespillere og fans. Guardians of the Galaxy Vol. 3, som kom ut i 2023, var James Gunns siste for Marvel Cinematic Universe, og ble en favoritt for mange Marvel-fans.

Nylig har James Gunn, sammen med Peter Safran, overtatt styringen av DCU-universet, det vil si filmene og seriene basert på DC Comics. De to har store planer for denne franchisen i det James Gunns tidligere arbeidsgiver har blitt deres største konkurrent.

Skribent