Michelle Yeoh with sausage fingers
©A24

Michelle Yeoh

6. august 1962

Michelle Yeoh Choo-Kheng er en internasjonalt anerkjent skuespillerinne fra Malaysia, mest kjent for sin bemerkelsesverdige karriere i både østlige og vestlige filmindustrier. Født 6. august 1962, har Yeoh utmerket seg med en karriere som strekker seg over flere tiår og dekker et bredt spekter av sjangre, inkludert martial arts, drama og science fiction.

Etter en vellykket periode som skjønnhetsdronning – hun vant Miss Malaysia i 1983 – startet Yeoh sin skuespillerkarriere i Hong Kong på 1980-tallet. Hun ble raskt et kjent navn i Hong Kongs filmindustri, der hun steg til berømmelse i actionfilmer, ofte utførte sine egne stunt. Hennes gjennombruddsrolle kom i 1992 med filmen Police Story 3: Super Cop, hvor hun spilte mot Jackie Chan.

Mot slutten av 1990-tallet utvidet Yeoh sin karriere til Hollywood, og oppnådde internasjonal anerkjennelse for hennes rolle i den kritikerroste filmen Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000), regissert av Ang Lee. Hennes intense skuespill og akrobatiske ferdigheter i kampscenene bidro til å gjøre denne Oscar-vinnende filmen til en global suksess.

Yeoh fortsatte sin suksess med betydelige roller i filmer som Memoirs of a Geisha (2005) og James Bond-filmen Tomorrow Never Dies (1997). Hun har også gjort en markant innsats på TV-skjermen, inkludert den populære science fiction-serien Star Trek: Discovery.

I 2023 ble Yeoh tildelt en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for hennes opptreden i filmen Everything, Everywhere, All at Once, en utmerkelse som understreker hennes evne og mangfold som skuespillerinne.

Som en viktig talsperson for asiatisk representasjon i filmindustrien, har Michelle Yeoh vært aktiv i å fremme mangfold i film. Hun har mottatt mange priser for sitt bidrag til film, inkludert en BAFTA-nominasjon for beste skuespillerinne for hennes prestasjon i Crouching Tiger, Hidden Dragon og Everything, Everywhere, All at Once.

Utenfor filmverdenen er Yeoh kjent for sitt engasjement i filantropi, spesielt innenfor områder som helse og utdanning. Hun er også en goodwill-ambassadør for UNDP (United Nations Development Programme), der hun har fokusert på å fremme likestilling og bærekraftige utviklingsmål.

Skribent