Gal gadot i Heart of Stone

Heart of Stone

Actionfylt, men noe generisk, spionthriller.

Heart of Stone, med Gal Gadot i hovedrollen, gir oss nok en spionthriller i sjangeren med filmer som Mission Impossible, James Bond, og Bourne Identity. Det er en «techno actionthriller», pakket med spennende øyeblikk, men man kan ikke unngå å føle at den til tider kan virke noe generisk.

Gal Gadot er kanskje best kjent som Wonder Woman i DCU-filmene, men her møter vi henne som som superagenten Rachel Stone. Som en medlem av den topphemmelige organisasjonen «The Charter», er hun i undercover i andre etterettningsorganisasjoner. The Charter spiller på alle sjangerens strenger, og henter inn de forventede klisjeene: stilige agenter, hemmeligheter, konspirasjoner og et arsenal av high-tech dingser og gadgets.

Gal Gadot gjør seg bra i rollen som superagent. Hun er sjarmerende og vakker, og kler sjangerens klisjeer godt. Men til tross for hennes naturlige utstråling, kan man argumentere for at hennes skuespill ofte blir begrenset til variasjoner til tidligere roller, spesielt Wonder Woman.

Heart of Stone – Gal Gadot as Rachel Stone in Heart Of Stone. Cr. Robert Viglasky/Netflix © 2023

Handlingen i filmen åpner med en James Bond-aktig prolog der Rachel er undercover som fersk agent i et team fra den britiske etteretningstjenesten MI-6. Gjengen må infiltrere et høyfjellshotell i Alpene for å fange en skurkete våpenhandler. Alt går selvfølgelig ikke som det skal, og det hele utfolder seg ut i en heftig jakt nedover nedover de snøkledde bakkene og ut i en tittelsekvens som ser ut til å være hentet rett ut av en James Bond-film.

Vi blir ikke veldig kjent med Gal Gadots Rachel Stones liv utenfor hennes agentjobb, bortsett fra noen hint om hennes fortid. Rollen som agent i The Charter er livet hennes, noe som ikke akkurat hjelper på troverdigheten til denne karakteren, tross sjarme og karisma.

Men vi blir heldigvis kjent med noen av de andre rollenene, selv om de blir satt i skyggen for Gadots utstrålig. Matthias Schweighöfer, kjent fra blant annet Netflix-filmen Army of Thieves, Army of the Dead og mer nylig, Oppenheimer, spiller Jack of Hearts, Rachels «mann i stolen,» og stemmen i ørepluggen til vår heltinne. Jack er også filmens datanerd, gjerne sett blandt svirrende og overkompliserte hologrammer. Vi møter også Alia Bhatt som den mystiske Keya, en av tyvene som stjeler superdatamaskinen, samt Jamie Dornan som den slitne agenten Parker.


Heart of Stone har absolutt sine høydepunkter, spesielt i actionsekvensene, som er mer direkte og mindre teatralske enn det vi ofte ser i sjangeren. Likevel er det vanskelig å riste av seg følelsen av déjà vu mens vi ser filmen, da mye av dette virker kjent fra sjangerens klassikere. Alle ingrediensene for en god actionthriller er på plass, iallefall «på papiret», men allikevel mangler Heart of Stone det lille ekstra for å virkelig nå opp til et nivå der man kan begynne å sammenligne med filmserier som Mission Impossible, James Bond og Bourne.

Men Heart of Stone er en helt grei spionfilm, med mengder av god action som hever den over andre filmer på dette «rett-til-streaming»-nivået. Men å engang begynne å sammenligne den med de store filmfranchise’ene blir litt vel ambisisøt og urealistisk. Men dette er helt fin fredagsunderholdning fra Netflix, som om du sannsynligvis har glemt den neste helg.

Gal Gadot i Heart of Stone
Heart of Stone
3
Regissør
Tom Harper
Skuespillere
Gal Gadot, Matthias Schweighofer, Alia Bhatt, Jamie Dornan, Jing Lusi, PAul Ready, Sophie Okonedo
Sjanger
Action-thriller
Premiere
11. august 2023
Skribent