©Hulu

Steve Martin

14. august 1945

I Hollywood har få klart å skape en karriere like variert og fascinerende som Steve Martin. Fra stand-up komiker til anerkjent skuespiller, og fra dramatiker til banjomusiker – er denne mannen er et imponerende multitalent.

Født i 1945 i Texas, begynte Martins karriere ikke foran kameraet, men bak disken på Disneyland, hvor han solgte tryllesett til besøkende. Deretter, med en kjærlighet for komedie og magi, begynte Martin sin stand-up karriere på slutten av 1960-tallet. Hans unike stil, blandet med absurd humor, satiriske sketsjer og en fysisk tilstedeværelse, gjorde ham snart til en av USAs mest elskede komikere.

Etter suksess på scenen, var det naturlig for Martin å bevege seg mot filmverdenen. I 1979 stjal han rampelyset med sin rolle i filmen The Jerk, som han var med å skrive. Dette markerte starten på en filmkarriere der han viste stor allsidighet, fra komedier som Three Amigos (1986) og Father of the Bride (1991), til mer subtile og dramatiske roller som i Planes, Trains & Automobiles (1987) og Shopgirl (2005), en film basert på hans egen novelle.

I tillegg til film, har Martin også satt sitt preg på fjernsyn. Selv om han aldri var en offisiell castmedlem av Saturday Night Live, har han vært vert for showet utallige ganger, og er fortsatt en av de mest minneverdige bidragsyterne i showets historie. I nyere tid har han samarbeidet med Martin Short, en annen komedielegende, i serien Only Murders in the Building (2021-), hvor de begge spiller en hovedrolle og kombinerer Martins skarpe vidd med moderne mysterier.

Det ville være urettferdig å nevne Martins karriere uten å berøre hans musikalske utfoldelser. Hans kjærlighet for banjo har ført til flere Grammy-vinnende bluegrass-album, og han har jevnlig turnert med Steep Canyon Rangers, som blander komedie med musikk.

Steve Martin er ikke bare en komiker, skuespiller, musiker eller forfatter – han er en kunstner hvis verk har berørt flere generasjoner. Hans evne til å tilpasse seg og fornye seg gjennom årene gjør ham til en tidløs skikkelse i underholdningsindustrien. For fans av film, serier, musikk, eller komedie generelt, fortsetter Steve Martin å være et lysende eksempel på talent og lidenskap i sitt håndverk.

Podcastprodusent og skribent