Se traileren til «Sulis 1907»

Gruvearbeidere lider under brutale forhold i kobbegruvene utenfor Fauske i arktiske nord. Hendelsene som utspilte seg her på starten av 1900-tallet, ville komme til å forme norsk arbeiderhistorie for alltid. Nå er første trailer fra Nils Gaups storslåtte drama Sulis 1907 med premiere 6. oktober ute.

Sulis 1907 er det siste storslagne dramaet fra Nils Gaup, regissøren bak Veiviseren  (1987), Kautokeino-opprøret (2008), Birkebeinerne  (2016). I filmen møter vi stjerneskuddet Otto Fahlgren og Simon J. Berger (kjent fra Exit) i hovedrollene. I andre ledende roller finner vi blant andre Stig Henrik Hoff, Alexandra Gjerpen, Heidi Ruud Ellingsen og Rune Temte.   

Filmen er satt til gruvebyen Sulis i Nordland, året er 1907 og kobbergruvene i den arktiske fjellheimen var blant de største og mest nådeløse i Norge.  18 år gamle Konrad (spilt av Otto Fahlgren) er desperat etter arbeid og får jobb i en av de farlige gruvene. Det er brutale kår for arbeiderne, og forholdene blir ikke bedre når den kyniske Olof Wenström (spilt av Simon J. Berger) kommer til makten i gruveselskapet. Det blusser opp til opprør og den sosialistiske aktivisten Helene Ugland (spilt av Alexandra Gjærpen) maner til kamp. Wenström har imidlertid andre planer.  Midt i konflikten står unge Konrad.   

«Sulis var gruvebyen der arbeiderne ble utnyttet maksimalt for å tyne mest mulig ut av naturressursene på kortest mulig tid, kun for å berike eierne i Helsingborg. Arbeiderne fant seg ikke i det, og det endte i opprør. Mennesker og natur utnyttes fortsatt brutalt, og de eneste som tjener på det, er de aller rikeste«, sier regissør Nils Gaup.

Her er traileren. God sommer!