©Buena Vista

Geoffrey Rush

6. juli 1951

Geoffrey Rush er en prisbelønt og kritikerrost australsk skuespiller som har gjort seg bemerket både på film- og teaterscenen. Han har en lang og imponerende karriere bak seg og er kjent for mange fascinerende og interessante roller.

En av Rushs mest kjente roller var som den sinnslidende pianisten David Helfgott i filmen Shine (1996). Denne prestasjonen ga ham anerkjennelse over hele verden og vant ham en Oscar-pris, sammen med flere andre prestisjetunge priser som Golden Globe, BAFTA og Screen Actors Guild Award.

I tillegg til «Shine» har Rush hatt en rekke andre minneverdige roller i filmverdenen. Han portretterte Peter Sellers i The Life and Death of Peter Sellers (2004) og ble hedret med en Golden Globe, Emmy og Screen Actors Guild Award for sin forestilling. I Pirates of the Caribbean-filmene spilte han den karismatiske piratkapteinen Hector Barbossa.

Han er også kjent for Shakespeare in Love (1998), Quills (2000) og Kongens Tale (2010), og har medvirket i en lang rekke andre titler som: Elizabeth (1998), Les Misérables (1998), Frida, (2002), Finding Nemo (2003), Intolerable Cruelty (2003), Munich (2005), Elizabeth: The Golden Age (2007) og The Book Thief (2013).

Også på teaterscenen har Rush oppnådd stor suksess. Han vant en Tony-pris for sin rolle i stykket «Exit the King». Geoffrey Rush er en dyktig skuespiller som evner å trollbinde publikum med sitt intense skuespill og overbevisende fremførelser. Han har en unik evne til å fange essensen av sine karakterer og bringe dem til live med sin dynamiske tilstedeværelse på skjermen og scenen.

Podcastprodusent og skribent