©SkyShowtime

Sylvester Stallone

6. juli 1946

Sylvester Gardenzio Stallone, også kjent som «Sly», er en amerikansk filmskuespiller, filmregissør og filmprodusent som har satt et sterkt preg på actionfilmenes verden. Han ble født i Hells Kitchen i New York 6. juli 1946. Han er aller mest kjent for sine roller som Rocky Balboa og John Rambo, som gjorde ham til en av Hollywoods mest kjente actionskuespillere gjennom tidene.

Stallone debuterte først som skuespiller på 1970-tallet og fikk sitt store gjennombrudd med filmen Rocky i 1976, etter å ha strevet hardt som skuespiller i flere år uten å komme noen særlig vei. Ikke bare spilte han hovedrollen som den hardtarbeidende bokseren Rocky Balboa filmen, men hadde også skrevet manuset. Rocky ble en enorm suksess både kritisk og kommersielt, og Stallone ble nominert til to Oscar-priser for beste hovedrolle og beste manus.

Etter suksessen med Rocky fortsatte Stallone sin karriere med å portrettere den hensynsløse krigsveteranen John Rambo i First Blood (1982) og de påfølgende Rambo-filmene. På 1980- og 1990-tallet ble Stallone en av Hollywoods best betalte skuespillere, og dukket stadig opp i en rekke actionfilmer som Cobra (1986), Tango & Cash (1989) og Cliffhanger (1993).

Stallone opplevde en nedgang i popularitet på slutten av 1990-tallet, men gjorde comeback med den sjette Rocky-filmen i 2006 og den fjerde Rambo-filmen i 2008, og viste at han fortsatt hadde det som skulle til for å underholde publikum og levere spennende actionsekvenser. I tillegg skapte og spilte Stallone i filmserien The Expendables, hvor han samlet et stjernespekket ensemble av actionhelter som Arnold Schwarzenegger, Jason Statham, Dolph Lundgren og Bruce Willis, med mange fler.

I filmen Creed (2015), gjenopplivet Stallone rollen som Rocky Balboa, som nå var treneren til en ung bokser. Hans ytelse i filmen ble hyllet av både kritikere og publikum, og han vant en Golden Globe-pris for sin rolle. Stallone er den eneste skuespilleren som har spilt hovedrollen i en film som toppet kinolista i seks påfølgende tiår, noe som understreker hans betydelige innflytelse og popularitet i bransjen.

Sylvester Stallone er uten tvil en av filmbransjens mest ikoniske skuespillere. Med sine uforglemmelige, actionfylte roller har han underholdt publikum i flere tiår. Det ser ikke ut som om Stallone har tenkt til å gi seg med det første. Nylig dukket han opp som hovedkarakter i tv-serien Tulsa King (2022) på SkyShowtime. Utover sin skuespillerkarriere har Stallone også utforsket rollen som regissør og produsent. Han har vært involvert i flere filmer og har vist seg å ha talent både foran og bak kameraet.

En av de mest kjente historiene om Stallone er hvordan han kjempet for å spille hovedrollen i filmen Rocky og nektet å selge manuset uten å få spille hovedrollen. Dette utrettelige engasjementet og troen på seg selv betalte seg og filmen ble en stor suksess. Utholdenheten hans har fortsatt å inspirere nye generasjoner av skuespillere og filmskapere siden.

Podcastprodusent og skribent