Morten Tyldum

19. mai 1967


Morten Tyldum er en norsk filmregissør som ble født den 19. mai 1967 i Bergen. Han er kjent for sine bidrag til filmindustrien og har hatt suksess både nasjonalt og internasjonalt.

Tyldums spillefilmdebut kom med filmen Buddy i 2003. Etter dette regisserte han Varg Veum – Falne engler i 2008, som var basert på en roman av Gunnar Staalesen. Han fulgte opp med Hodejegerne i 2011, som var basert på en roman av Jo Nesbø.

I 2014 lagde Tyldum filmen The Imitation Game som handler om Alan Turings liv og krigsinnsats. Filmen, som hadde Benedict Cumberbatch i hovedrollen som Turing, vant Oscar for beste adapterte manus og ble også nominert til syv andre Oscar-priser. Tyldum har også utforsket science fiction-sjangeren med Passengers (2016) og som regissør og executive producer av den post-apokalyptiske serien Silo på Apple TV+

Morten Tyldum hadde en oppvekst i Fyllingsdalen og senere på Sotra. Fra han var fem til åtte år gammel bodde han i Tønsberg. Han studerte ved Universitetet i Bergen før han flyttet til New York som 20-åring.

Med sin imponerende filmografi og suksess både i Norge og internasjonalt har Morten Tyldum etablert seg som en anerkjent filmregissør. Gjennom filmene sine har han demonstrert sin dyktighet og evne til å fortelle engasjerende historier på lerretet.

Foto: Bergens Tidene

Skribent