John Wick: Chapter 4

Keanu Reeves er tilbake som John Wick i den råeste filmen i serien så langt.

USA
Regi
Chad Stahelski
Manus
Shay Hatten og Michael Finch
Skuespillere
Keanu Reeves, Donnie Yen, Bill Skarsgård, Laurence Fishburne, Hiroyuki Sanada, Shamier Anderson, Lance Reddick, Rina Sawayama, Scott Adkins, Ian McShane
Sjanger
Neo-noir Action
Premiere
24. mars 2023
Foto
Nordisk Film Distribusjon

John Wick. Baba Yaga. Leiemorderen på hevntokt. Vi har i løpet av tre filmer fått bli kjent med karakteren som har hevet listen over Keanu Reeves’ mest ikoniske roller etter Neo. Nå er den fjerde delen av historien om John Wick her, og den er den mest gale så langt, i ordets rette og mange betydninger. Dette er action som overgår alt annet, inkludert de tidligere filmene i serien.

John Wick: Chapter 4 er en renspikka actionfilm der vi igjen får bli med den mildt sagt hissige leiemorderen mens han pløyer seg vei gjennom horder av tungt bevæpnede skurker. Keanu Reeves er selvfølgelig tilbake i rollen – noe annet ville vært absurd, og skikkelige action-fans vil kunne glede seg over disse ordene: Donnie Yen som blind leiemorder med sverd og pistol og Hiroyuki Sanada med samuraisverd!

Laurence Fishburne er også tilbake som lederen av de utstøtte og hjemløse, Bowery King. I tillegg møter vi Shamier Anderson som leiemorderen Mr. Nobody, som også tar med seg en søt, men riktignok hissig hund inn i kampen – noe som har blitt en sann John Wick-tradisjon!

Alltid på flukt! Keanu Reeves som John Wick.

Vi får også et gjensyn med Ian McShane som Winston, eieren av New York Continental og selvfølgelig Lance Reddick som hotellets conciergene og portvakt Charon. For de som ikke vet det, er Charon eller Kharon også navnet på fergemannen som frakter de døde over Styx og inn i dødsriket til Hades i gresk mytologi. Lance Reddick døde dessverre nylig av naturlige årsaker, bare 60 år gammel. Han hadde en lang karriere bak seg fra film, tv og til og med animasjon og dataspill.

John Wick er en mann av få ord, og det ville ikke være overraskende om Keanu Reeves har færrest replikker i filmen. John Wick har egentlig ikke så mye å si uansett; de han møter prøver vanligvis å drepe ham for en stor sum penger. Reeves sine replikker begrenser seg vanligvis til et «Yeah…» og trusler. Dette er en mann som lever sitt liv med døden som en konstant følgesvenn, noe som ville påvirket selv den sterkeste personen. Keanu Reeves er som skapt til å spille denne rollen.

Handlingen i dette fjerde kapittelet av John Wick-serien begynner kort tid etter hendelsene i forrige film. John Wick er på flukt fra leiemorderorganisasjonen The High Table, og har søkt tilflukt hos en gammel venn, Shimazu Koji, bestyrer av Osaka Continental (spilt av den fantastiske japanske skuespilleren Hiroyuki Sanada). Men High Table har sporet opp John Wick og hotellet blir angrepet av en hær av tungt bevæpnede skurker, samt den blinde leiemorderen Caine (spilt av like fantastiske Donnie Yen), som har motvillig blitt trukket ut av pensjon for å drepe sin gamle venn, John Wick.

Min store favoritt fra asiatisk action: Donnie Yen, her i rollen som blinde Caine!

Samtidig i New York, blir Winston og Charon kalt inn til den brutale Marquis Vincent de Gramont (spilt av Bill Skarsgård). Som medlem av The High Table, har han fått i oppdrag å drepe John Wick og alle som støtter ham. En trussel blir uttalt, og hotellet New York Continental blir ødelagt som en advarsel. Og så er jakten på John Wick i gang, fra New York til Japan og fra Berlin til Paris.

Fra den første actionscenen, som overgår alt vi så i forrige forgjengeren, blir trenden satt for den nesten tre timer lange filmen: Hver scene overgår den forrige, og når du tror det ikke er mulig å lage mer intens action, kommer det bare noe enda mer spektakulært. Dette er en film som vil glede selv de mest kresne action-fans.

Laurence Fishburne som Bowery King, Keanu Reeves som John Wick og Ian McShane som Winston.

John Wick-filmserien har alltid hatt en nesten tegneserieaktig stil, og dette er spesielt tydelig i dette fjerde kapittelet. Mellom de lange actionsekvensene som bryter alle sjangerens grenser, får vi slående og vakre scener med dialog og stemning som minner om flere tegneserier for voksne – mørke, voldelige kunstverk – en passende beskrivelse for hele denne filmen.

Dette er et neo-noir filmunivers der et helt samfunn med leiemordere lever under overflaten av vårt eget. En hver person du møter på gaten kan være medlem av den verdensomspennende organisasjonen. Det er kanskje en uventet sammenligning, men som mange moderne historier om vampyrer og trollmenn, har dette blodige samfunnet sine egne regler, normer, titler og ritualer. Det trekkes litt langt noen ganger, men om du godtar premisset, er denne historien om den vandrende eksil-leiemorderen på blodig hevntokt en action-fans villeste drøm!

John Wick: Chapter 4
En actionfilm helt uten grenser!
Den fjerde filmen i John Wick-serien, John Wick: Chapter 4, leverer enda mer intens og spektakulær action enn sine forgjengere. Keanu Reeves er tilbake i rollen som den hissige leiemorderen som må kjempe seg gjennom en hær av tungt bevæpnede skurker i jakten på hevn og overlevelse. Hiroyuki Sanada og Donnie Yen er imponerende tilskudd til rollebesetningen, og Laurence Fishburne og Ian McShane er tilbake i sine respektive roller. John Wick-universet er et nesten tegneserieaktig neo-noir filmunivers med vakre scener og en mørk stemning. Filmen vil glede selv de mest kresne action-fans og er en verdig fortsettelse av historien om den ikoniske leiemorderen John Wick.
4