Infinity Pool

Har du nok penger kan du se deg selv i øynene mens du dør.

Canada 2023
Regi
Brandon Cronenberg
Manus
Brandon Cronenberg
Skuespillere
Alexander Skarsgård, Mia Goth, Cleopatra Coleman, Amanda Brugel, Thomas Kretschmann, Jalil Lespert, John Ralston
Sjanger
Science Fiction/Skrekk
Premiere
24 mars. på kino
Foto
United International Pictures

En skrekkslagen mann står bundet til en påle og skriker gråtkvalt om nåde. Publikum stirrer  i forventning. En ung gutt føres fram av politiet og gis en stor kniv. Gutten stikker mannen i magen. Blodet fosser. Gutten stikker inn kniven igjen, igjen og igjen. På tribunen sitter mannen trollbundet mens han ser seg selv dø.

Forfatteren James Foster (spilt av Alexander Skarsgård) og konen hans Em (spilt av Cleopatra Coleman) ferierer på et luksuriøst resort i det eksotiske landet Li Tolqa. James har ikke klart å skrive noe nytt etter han ga ut sin første bok og er på søken etter inspirasjon. Forholdet deres er anstrengt da James i stor grad lever på Ems penger. James møter den forføreriske Gabi (spilt av Mia Goth) som sier hun er stor fan av boka hans og inviterer paret til middag med henne og mannen hennes Alban (spilt av Jalil Lespert).

Dagen etter drar alle fire på en utflukt til en lokal strand, på tross av strenge advarsler om at det er farlig å forlate resortområdet. Etter en dag med vin og moro i sola skal de reise tilbake. James er mest edru og må motvillig være sjåfør på veien hjem. I nattemørket klarer han å kjøre ihjel en lokal bonde. Kort tid etter arresteres James og Em og tas med til politiavhør.

Landets strenge lover krever at James må bøte med livet, med mindre han betaler en stor sum for å få laget en klone av seg selv, en stedfortreder som kan henrettes i hans sted. James velger naturlig nok å betale. Han kles naken og føres inn i et kammer som fylles opp med en underlig væske, fulgt av intense visjoner, så mørke.

Led meg ikke ut i fristelse…eller?
Alexander Skarsgård i rollen som James Foster og Mia Foster

Infinity Pool er skrevet og regissert av Brandon Cronenberg. Historien i filmen er inspirert av  Brandons egne dårlige ferieopplevelser og en science fiction-historie han selv har skrevet som handler om å drepe kloner. Brandon er sønn av den kjente filmskaperen David Cronenberg, men har flere anerkjente science fiction-skrekkfilmer bak seg, som Antiviral fra 2012 og Possessor fra 2020. Filmproduksjonen er et internasjonalt samarbeidsprosjekt mellom Canada, Ungarn og Frankrike.

Å se seg selv lide en grusom død vekker noe i James. Der Em reagerer med avsky og forferdelse blir James oppspilt og fascinert, og dette fører til at Em drar hjem, mens han blir igjen i Li Tolqa. Gabi og Alban introduserer James for en gruppe rike turister som gjør det meste ut av det lille landets bisarre lover og trekker ham inn i en mørk spiral av vold, lovbrudd, sex og totalt moralsk forfall.

På tross av mye vakker scenografi er dette en film som skaper mye ubehag hos de som ser den, både gjennom innholdet og måten den er filmet på. Kamerabevegelser dreies opp ned, sterk fargebruk, strobelys og intens klipping i psykedeliske visjoner møter et forstyrrende lydbilde. Kombinert med nærbilder av ansikt, kropp, blod og vold skaper alt dette en underliggende ubehagelig atmosfære som klarer å være både frastøtende og tiltrekkende på samme tid.

…men frels meg fra det onde?
Alexander Skarsgård i rollen som James Foster og Mia Foster

Tittelen Infinity Pool henspiller på et luksuriøst basseng som er bygget slik at det ikke er noe tydelig skille mellom bassenget og havet som omgir det. Slik er også overgangen fra det menneskelige til det umenneskelige utydelig i denne filmen.

Filmen utforsker et psykoseksuelt, absurd indre landskap og tar opp viktige spørsmål om menneskets natur: Når vi ser vårt eget speilbilde, hva er det egentlig vi Ser? Bør vi fornekte det mørke og stygge i oss selv eller aksepterer og rendyrke det? Hva skjer med moral og etikk når selv de grusomste handlinger ikke lenger har konsekvenser og man kan kjøpe seg fri? Om jeg skal trekker tråder til andre filmer som beveger seg i et liknende landskap må jeg nevne A Clockwork Orange og Lost Highway som mulige inspirasjonskilder.

Hvem av oss er klonen? Er det deg eller meg?
Alexander Skarsgård i rollen som James Foster

Infinity Pool fikk 18 års aldergrense med god grunn og er ikke en film for sarte sjeler. Her venter brutal vold, surrealistiske hallusinasjoner og grotesk hedonisme. Om jeg skal plukke på en ting i denne filmen, må det var en noe slapp avslutningsscene. Heldigvis har den nok annet å by på til at jeg ikke synes dette trakk helhetsinntrykket for mye ned.

Hvis man liker konfrontasjoner med det stygge og absurde i menneskesinnet og kjøper det ubehagelige premisset er dette en opplevelse det er verdt å få med seg! Der den eldre Cronenberg fokuserer på det grusomme og destruktive ved det kroppslige fokuserer den yngre mer på sjelelig, indre fordervelse. Folk som liker farens filmer vil mest sannsynligvis også like denne. Den yngre Cronenberg leverer varene!

Infinity Pool
Vold, lovbrudd, sex og totalt moralsk forfall.
Infinity Pool er en science fiction-skrekkfilm regissert av Brandon Cronenberg. Filmen handler om forfatteren James Foster og hans kone som ferierer i et eksotisk land, hvor en ulykke fører til at James må bøte med livet i henhold til landets lover. Han velger å betale for å få laget en klon av seg selv som kan henrettes i hans sted. Å se seg selv lide en grusom død vekker noe i James, og han blir introdusert for en gruppe rike turister som trekker ham inn i en mørk spiral av vold, lovbrudd, sex og totalt moralsk forfall. Filmen utforsker spørsmål om menneskets natur og moral.
4