Gulliver med rose

Zelenskyj med animasjonsfilm om Gulliver

Ukrainas president Zelenskyj trosser russiske raketter for å lansere animasjonsfilm for barn.

Mens rakettene hagler over Ukraina og voksne og barn hutrer seg gjennom en iskald vinter, kommer et overraskende kunstnerisk bidrag fra ingen mindre enn den ukrainske presidenten selv.

Det er distribusjonsselskapet Manymore AS som distribuerer Gulliver er tilbake, en ukrainsk animert familiefilm laget etter en ide av president Volodymyr Zelenskyj.

Det var mens Zelenskyj var kunstnerisk leder i det ukrainske medieselskapet Kvartal 95 at han fikk ideen: «Hva om Gulliver ikke var en fysisk kjempe, men bare utførte kjempestore bragder?»

– Vi syntes ideen var veldig interessant og det faktum at Zelenskyj også er en av manusforfatterne, gir filmen et ekstra løft, sier daglig leder Bjørg Veland i Manymore AS.

Filmen har aldersgrense 6 år og passer for hele familien. Filmen kommer med norske, ukrainske, engelske og polske stemmer, alle med norske undertekster.
Dette er Manymore AS andre ukrainske animasjonsfilm, etter Alva og Regnbuedragen.

Historien er at Gulliver inviteres tilbake til Lilliput, øystaten han hjalp mot nabostaten Blefuscu ett år tidligere. I mellomtiden har det gått 40 år i Lilliput, grunnet kongens ekstremt sterke ønske om å se Gulliver igjen. Når den normalt store Gulliver ankommer øystaten, blir han anklaget for forræderi.

– Med tanke på at filmen ble skrevet for flere år siden, er det interessant å se det siste årets utvikling i Ukraina gjenspeilt i filmens hendelser. Den overlegent store nabostaten prøver å invadere landet, og kun gjennom å stå sammen med sine venner kan de klare brasene, sier Veland.

Skuespillerne Odin Waage og Frank Kjosås låner stemmene sine til henholdsvis Gulliver og kongen i Lilliput. Sangeren Alexandra Rotan har stemmen til Marci, den kvinnelige hovedrollen.

Filmen har premiere på norske kinoer 20. januar 2023.

Skribent