Gulliver & Marcy
Gulliver1

Gulliver er tilbake

Intens, fargerik men likevel litt tam.

Ukraina/Kypros 2021
Originaltittel: Gulliver returns
Regi: Ilya Maksimov
Norske stemmer: Odin Waage, Alexandra Rotan, Frank Kjosås, Mikkel Gaup, Paul Ottar Haga          
Genre: Animasjon/Eventyr/Familiefilm
Premiere: 20 januar 2023 i Norge

Et år har gått siden den sagnomsuste kjempen Gulliver forlot Lilliputland. Siden den gang har han herjet rundt på mangt et eventyr og levd livet. Plutselig får han et brev fra Lilliputene som ber ham komme tilbake så fort han kan. Da han gjør det viser det seg midlertid at alt ikke er som han forventer. I Lilliputland venter bare kaos, skuffelse og en særdeles skrullete konge.

Da han kommer tilbake viser det seg at tiden beveger seg fortere i Lilliputland, der ett år har gått for Gulliver, har det gått førti for Lilliputene. Etter Gulliver reddet dem fra deres erkefiende, nabonasjonen Blefuscu, har Lilliputfolket brukt årene på å hype opp legenden om deres store helt. Ingen er mer forventningsfulle enn Lilliputkongen, som har brukt masse tid og penger på å bygge en kjempesvær port til ære for kjempen. Da han går i land får alle Lilliputene sjokk da Gulliver ikke er kjempen de husker ham som, men en mann av ganske allminnelig størrelse. I sinne og skuffelse erklærer kongen ham som forræder og beordrer at han skal henrettes!

Lilliputene iverksetter en agressiv jakt på Gulliver da de innser at han ikke er en kjempe.

Gulliver og følgesvennen hans, en søt liten mus ved navn Squick, kastes i en fengselscelle mens kongen gjør klar til henrettelsen. Gulliver klarer å lure kongen trill rundt, men ender likevel opp med å måtte reddes av den unge, vakre jenta Marcy. Disse to legger ut på et intenst og tidvis svært kranglete eventyr sammen, med mål om å holde Gulliver i live og gjenforene ham med hans gamle venn Frelock. Samtidig planlegger generalen av Blefuscu å igjen invadere Lilliputland med sin enorme hær og mektige armada. På tross av alt kaoset med Lilliputene ser Gulliver og vennene hans seg nødt til å forsvare dem mot overveldende odds nok en gang.

Gulliver er tilbake er produsert av 95 Animation Studio og Gulliver Films. Den er regissert av den russiske regissøren Ilya Maksimov med manus av amerikanske Michael Ryan. Filmen er en slags videreføring av Jonathan Swifts fortelling om Gulliver, basert på en ide av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. I den sammenhengen er filmen også dedikert til feiringen av Ukrainas trettiende uavhengighetsdag.

Kongen av Lilliputene er på mange måter den morsomste karakteren i filmen, med sine underlige humørsvingninger og fjasete personlighet, men det blir tidvis for mye av det gode. Det eneste kjempeaktige ved Gulliver er det enorme, oppblåste egoet hans, som heldigvis utfordres underveis i filmen. Karakterene er ellers relativt generiske og mangler dybde. Filmatiseringen av Zelenskyjs ide har visse paralleller til situasjonen mellom Russland og Ukraina, da Blefuscu prøver å invadere Lilliputland med overveldende styrker og Lilliputene blir tvunget til å forsvare seg.

Lilliputkongen i egen høye person! Her ikledd en av hans mange kostymer.

Gulliver er tilbake er en fargerik film med intense actionsekvenser og kan beskrives som ellevill og hesblesende (ord jeg sjeldent bruker i positiv forstand). Karakterene bryter ofte ut i sang, til glede for musikalentusiaster der ute, til irritasjon for andre. Filmen er full av humoristiske øyeblikk og karakterer med morsomme stemmer, selv om ikke alle humorforsøkene treffer helt mål. Animasjonene i filmen er på mange måter pene å se på, men fremstår som stivere og mer plastiske en animasjoner vi har sett fra animasjonsselskaper med større budsjett og lengre erfaring.

Marcy, Frelock og Gulliver tar en pust i bakken mellom alle actionsekvensene.

Historien i filmen er til tider kjedelig og flat. Den lener seg på mange gamle helteklisjeer, men utført dårligere enn jeg har sett i mange andre filmer. Filmens  underliggende budskap er at man ikke behøver å være fysisk stor for å være en kjempe, men fremhever heller det å ha et godt hjerte og mot nok til å kjempe for det man bryr seg om. I utgangspunktet et godt budskap, men ettersom denne filmen sannsynligvis gjør seg best for barn på fem år og nedover (på tross av aldersgrensen på 6 år+), mistenker jeg at det underliggende budskapet ikke nødvendigvis når fram.

For å oppsummere vil jeg si at Gulliver er tilbake er en film for barn som liker intens action, sterke farger og fjasete musikalnummere. Hvis det høres ut som noe for deg og barna dine er det bare å ta turen på kino.


Gulliver & Marcy
Gulliver er tilbake
2
Podcastprodusent og skribent