©Netflix

Troll

Gigantisk. Mosegrodd. Grinete.

3

Norge 2022
Regi: Roar Uthaug
Skuespillere: Ina Marie Wilmann, Kim Falck, Mads Sjøgård Pettersen, Gard B. Eidsvold, Anneke von der Lippestad, Fridtjov Såheim, Dennis Storhøi
Genre: Action/Eventyr/Monsterfilm
Premiere: 1. desember 2022 på Netflix


Noe enormt og eldgammelt våkner i dypet av Dovrefjell. Skapningen baner seg vei til overflaten, tunneler kollapser, digre kampestein regner ned over bergverksarbeidere og demonstranter som vil stoppe utbyggingen av Dovrebanen. Panikken er total!

Nora Tidemann (spilt av Ina Marie Wilmann) er professor i paleontologi og jobber med et internasjonalt team på et utgravningsfelt ved atlanterhavskysten. De har akkurat funnet et dinosaurfossil da et helikopter fylt av bevæpnede militære plutselig lander og insisterer på at hun skal bli med til Oslo «for rikets sikkerhet». I hovedstaden tas hun med til Forsvarets Operative Hovedkvarter, hvor hun får møte et kriseteam bestående av Statsminister Berit Moberg (spilt av Anneke von der Lippe), Forsvarsminister Frederik Markussen (spilt av Fridtjov Såheim), General Sverre Lunde (spilt av Dennis Storhøi) og et utvalg av vitenskapsmenn og eksperter.

Kriseteamet har mottatt rapporter om hendelsen på Dovre, satellittbilder viser et stort hull i Dovrefjellet. Er dette et angrep? En terrorhandling? En naturkatastrofe? Store avtrykk i landskapet leder vekk fra hullet. Ekspertene spekulerer i om det kan være synkehull eller tegn på underjordiske gassansamlinger. Nora er den eneste som ser det åpenbare: dette er enorme fotspor. Kort tid etter kommer et kaotisk mobil-opptak inn, hvor man kan høre et umenneskelig brøl og se konturene av en gigantisk, ukjent skapning. Kriseteamet tror ikke sine egne øyne.

Er det noen som troller oss nå eller?
Ine Marie Wilmann som Nora Tidemann, Kim Falck som Andreas Isaksen og Mads Sjøgård Pettersen som Kaptein Kristoffer Holm.

Troll er regissert av Roar Uthaug, som også har skrevet manuset sammen med Espen Aukan (aktuell med Vikingulven). Med filmer som Fritt vilt, Bølgen og Tomb Raider har Uthaug erfaring med kombinasjonen av action, spenning og katastrofefilm, noe han benytter seg fullt av i Troll. Filmen kombinerer gamle norske sagn og myter med katastrofefilm i et Hollywood Blockbuster-format som virker ment for eksportering til et internasjonalt publikum. Men fungerer det egentlig?

Kriseteamet sender Nora og statsministerens rådgiver Andreas Isaksen (spilt av Kim Falck) i helikopter for å finne ut mer om skapningen. Først bærer turen til Gudbrandsdalen hvor den enorme skapningen har etterlatt seg masseødeleggelse. Kaptein Kristoffer Holm (spilt av Mads Sjøgård Pettersen) fra Forsvarets Spesialkommando kan fortelle at sporene etter skapningen stopper plutselig oppe i fjellheimen.

Se den logrer, mon tro om den er glad for å se oss?
Ina Marie Wilmann som Nora og Gard B. Eidsvold som Tobias Tidemann.

Rådville oppsøker de den eneste mannen Nora mener kan hjelpe: hennes far Tobias (spilt av Gard B. Eidsvold), en svært eksentrisk folklorist full av troll-baserte konspirasjonsteorier. Sammen klarer de å finne ut hvorfor sporene stoppet og at trollet er på på en direkte kurs mot hovedstaden. Men hvorfor? Forsvaret sender ut soldater, tanks og artilleri. Men biter slikt på et tusen år gammelt mosegrodd steintroll? Kan de stoppe det før det kommer fram og jevner Oslo med jorden?

Filmen henter en hel del inpirasjon fra andre filmer om kjempemonstre som Godzilla og King Kong, og kan sees som en klar hyllest til sjangeren. De benytter seg av mange kjente og kjære klisjeer og det er tidvis merkbart at filmen er ment for et strømmepublikum utenfor Norges grenser. Man kan tolke trollets handlinger som en kritikk av menneskets påvirkning på naturen, representert her gjennom utbygging av jernbanen på Dovre, og hvordan det vekker harme fra en destruktiv naturkraft. Tro er også et gjennomgående tema: troen på andre mennesker, på eventyr, konspirasjonsteorier og det overnaturlige gjennomsyrer filmen.

Ine Marie Wilmann gjør seg godt som jordnær action-heltinne og Kim Falcks portrettering av den nevrotiske politiske rådgiveren Andreas er festlig. Filmen ser generelt sett veldig bra ut. Man får servert rikelig med vakker norsk natur og fjellandskap, CGI-en og spesialeffektene er utmerket utført og trollet ser ut som et klassisk troll fra folkeeventyrene. De har også gjort gode grep med bakgrunnshistorien til trollet, som man på mange måter får sympati for.

Sniff, sniff…kjenner jeg en svak eim av kristenmanns blod?!?

Troll byr på god underholdning, action og spenning, men ettersom den er en slags ode til sjangeren er den ikke ekstremt nyskapende utover den norske settingen. Når det er sagt, er det svært positivt å se at norske filmskapere som Uthaug har begynt å eksportere mer av den norske kulturarven til utlandet. Elsker du gamle norske folkeeventyr og liker å se kjempemonstre herje uhemmet rundt er dette definitivt en film for deg.


Troll
3
Podcastprodusent og skribent