Vikingulven

Norges første varulvfilm.

Norge 2022
Regi: Stig Svendsen
Skuespillere: Elli Müller Osborne, Liv Mjönes, Arthur Hakalahti, Vidar Magnussen, Sjur Vatne Brean, Øyvind Brantzæg
Genre: Skrekk/Thriller
Premiere: 18. november 2022

Hundene bjeffer, adrenalinet pumper. Alt er kaos! I mørket høres vettskremte skrik, etterfulgt av paniske pistolsalver. Et øredøvende, dyrisk ul fryser blodet til is, så lyden av skarpe tenner som river kjøtt fra bein. Alt blir med et helt stille.


På tokt i Europa finner mennene til en mektig vikinghøvding et bortgjemt kloster som skjuler en mørk hemmelighet. Innelåst i hvelvet under klosteret forventer de å finne gull og skatter, men der venter kun en hissig, liten ulveunge omgitt av knokler. De bestemmer seg for å ta den med seg på båten og seiler mot hjemlige trakter. Da båten endelig driver i land i Norge er vikingene døde, alle som en. En ny ondskap har tatt bolig i de norske skoger.

Tusen år etter møter vi 17-åringen Thale (spilt av Elli Müller Osborne), som nylig har flyttet fra Oslo til det lille tettstedet Nybo, midt ute i bygde-Norge. Hun bor med moren Live (spilt av Liv Mjönes), stefaren Arthur (spilt av Vidar Magnussen) og lillesøsteren Jenny (spilt av Mia Fosshaug Laubacher). Thale virker noe utilpass i den nye bygda, men kommer godt overens med Jonas (spilt av Sjur Vatne Brean) som ber henne med på strandfest med andre lokale ungdommer.

Plutselig høres et skrik fra skogkanten nær vannet, Elin (spilt av Silje Øksland Krohne) røskes brutalt inn i et skogkratt av noe stort og lynraskt. Jonas og Thale blir kastet overende, men slipper unna med mindre sår og skrammer. Da Thales mor (sammen med resten av politiet), kort tid etter ankommer, finner de blodspor innover i skogen og en stor klo sittende igjen i et tre.
De traumatiserte ungdommene blir avhørt, og politiet konkluderer raskt med at et stort villdyr har vært på ferde. Kanskje en ulv? 

vikingulven Elli Müller Osborn som Thale, Sjur Vatne Brean som Jonas.
Er det kjærlighet i luften? Eller er det bare lukten av blod? Elli Müller Osborn som Thale, Sjur Vatne Brean som Jonas.

Vikingulven er regissert av Stig Svendsen, som sammen med Espen Aukan (aktuell med Netflix-filmen Troll) også har skrevet manus. Filmen ble produsert i 2021, men lanseringen av filmen ble utsatt to ganger pga. pandemien. Men nå er heldigvis Norges første varulvfilm endelig her!  

Etter de maltrakterte restene av Elin oppdages et annet sted i skogen, peker også obduksjonen i retning av et digert beist, men det er noe som skurrer. Politiet tilkaller derfor en ekspert fra veterinærhøyskolen for å hjelpe til med etterforskningen. Omtrent samtidig dukker enarmet, gammel mann opp på politikontoret og prøver å overtale dem om at de er på utkikk etter en varulv. Han avfeies naturlig nok som en skrulling!

vikingulven Liv Mjönes
Vill i blikket, nervene tynnslitt! Man burde få tilleggsbetalt for slikt! Liv Mjönes som Etterforskningsleder Live Berg.

Thale oppfører seg merkelig, hun ser underlige syner, har forstyrrende drømmer. Hva er i ferd med å skje med henne? Politiet sender et jaktlag ut i skogen for å jakte ned beistet, med Thales mor i spissen. Jegernes sporhunder får ferten av noe og leder dem til en forlatt, gammel gruve. Nede i mørket kommer de ansikt til ansikt med noe stort og grusomt. Skudd avfyres i panikk, skrik høres, blodet spruter. Er det noen overlevende?

Selv om Vikingulven i utgangspunktet er en «seriøs» film, ligger det en del humor i portretteringen av Nybo kommune, et sted hvor politikerne tydeligvis er spektakulært lite kreative med lokale stedsnavn. Skuespillet er bra, med de aller beste prestasjonene servert av hovedpersonen, Elli Müller Osborn, som gjør en solid rolle som Thale, særlig i samspillet med den døve lillesøsteren Jenny. Vikingulven har stort sett gode spesialeffekter og CGI. Varulven ser veldig bra ut, det samme gjør transformasjonsscenene (som ofte er et svakt punkt for mange varulvfilmer).

vikingulven varulv
Noen ganger lønner det seg virkelig ikke å rope «Ulv, ulv»!

Filmen utmerker seg på flere plan: utmerket action, sjeldenheten av å se en ung jente i hovedrollen i en slik film, og at den er den første av sin sjanger i Norge. Oppbygningen av Vikingulven følger klassisk oppskrift for sjangeren, men den virker likevel frisk og ny. Dette er en film for folk som liker skrekkfilm og spenning, men hvis du ikke tåler synet av hva en grinete varulv kan gjøre mot en menneskekropp er den kanskje ikke for deg.

Vikingulven er rett og slett en av de beste varulvfilmene jeg har sett. Ettersom dette er en sjanger hvor det er veldig lett å tråkke i baret, var jeg noe skeptisk på forhånd, men ble svært positivt overrasket. Det er noe jeg finner herlig tilfredsstillende med å se en varulv herje rundt i bygdenorge!

Vikingulven
4
Podcastprodusent og skribent