Foto: SF Studios

Pusur-filmen

Når innekatten drar på et episk utendørseventyr.

Mark Dindal, regissøren bak Et kongerike for en lama fra 2002 og Lille kylling fra 2005, gjør en tilbakekomst med Pusur-filmen, og bringer med seg den samme estetikken som tidligere til lerretet. Med sin erfaring fra tidligere animasjonsfilmer, kan fans forvente seg en visuell fest og en fortelling som passer Garfields rollefigur perfekt. Dindals tidligere arbeid viser hans talent for å skape livlige og fargerike verdener, og det er sannsynlig at han vil gjøre det samme med Pusur-universet.

Pusur, den verdenskjente, mandagshatende og lasagnelskende innendørskatten, er klar for et vilt utendørseventyr! Etter en uventet gjenforening med sin far – den rufsete gatekatten Vic – blir Pusur og hans hundevenn, Jølle, revet bort fra sine perfekte og bortskjemte liv for å bli med Vic på en morsom og risikofylt aksjon. Sammen begir de seg ut på et eventyr som vil teste deres mot, vennskap og kjærlighet til lasagne.

Sånn ser Pusur ut når han for første gang møter Jon. Foto: SF Studios

Norske kinoer vil presentere filmen med norsk dubbing, der Scott Maurstad og andre skuespillere bidrar til å skape en lokal atmosfære, spesielt rettet mot barnegruppen. Imidlertid kan noen av filmens sammenligninger med norske geografiske steder virke overflatiske og klisjéaktige, og Pusur-filmens bylandskap indikerer tydelig at handlingen ikke foregår i Norge. Likevel er det mulig at de som ser «Pusur-filmen» ikke legger like mye vekt på dybden i sånne detaljer som det jeg vanligvis forventer av filmer.

Det som kanskje vil skape mest varme følelser hos publikumet er når den lille Pusur dukker opp på lerretet. En søt og lett skremt kattunge som må møte verden uten foreldre da faren forsvinner. Den lille Pusur vinner raskt hjertene til publikum, med sitt uskyldige uttrykk og sjarmerende vesen. Til tross for å være foreldreløs, viser Pusur en styrke og mot som inspirerer, og det tar ikke lang tid før han blir alles favoritt. Med tiden utvikler han seg til den latende, men uimotståelige lasagne-elskende katten vi alle kjenner og elsker. Hans humor og utspekulerte påfunn sørger for latter og glede i salen, og det er umulig å ikke bli sjarmert av hans personlighet.

Når far og sønn, som ikke har tilbragt mye tid sammen i oppveksten, likevel viser at eplet ikke faller langt fra stammen. Foto: SF Studios

Mest spennende av alt er detaljene bak dubbingen. På førvisningen introduserte Scott Maurstad barna for triksene man gjør for å skape visse lyder under dubbing. Men i motsetning til triksene, er det kanskje morsomt og spennende å få vite at under dubbingen har hver eneste scene der Pusur spiser lasagne, faktisk spist lasagne selv, og alle lydene er ekte. Dette gir en ekstra dimensjon til filmen og gir en autentisk følelse til Pusurs karakter. Det er slike små detaljer som kan gjøre opplevelsen enda mer levende og engasjerende for publikum.

Det jeg personlig synes var en av de mest spennende sidene ved filmen, var dens underfundige kritikk mot overdreven takeaway-kultur og den sarkastiske kommentaren om usunn kosthold. Det fungerer som en gjennomgående tematikk gjennom filmen, uten å overskygge hovedtemaet- en slags familiegjenforening. Den humoristiske tilnærmingen til dette budskapet gjør det både underholdende og tankevekkende, og det legger til en ekstra dimensjon til filmens karakterer og historie.

Jølle overhodet ikke klar å møte nyvaska Pusur. Foto: SF Studios

Pusur-filmen tar oss tilbake til røttene av den ikoniske tegneserien, skapt av den amerikanske tegneserieskaperen Jim Davis. Den første Pusur-stripen ble publisert den 19. juni 1978, og siden den gang har Pusur blitt et internasjonalt fenomen, kjent for sin særegne personlighet, bestående av sarkasme, lasagnekjærlighet og en evig rivalisering med andre.

De to siste filmatiseringene, Pusur fra 2004 og Pusur: To katter på rømmen fra 2006, brakte Pusurs humor og eventyr til kinolerretet gjennom en blanding av animasjon og live-action. Den kommende Pusur-filmen tar imidlertid et steg videre ved å levere en helanimert opplevelse fra start til slutt. Dette gir muligheten for enda mer fantasifulle og engasjerende eventyr med Garfield, Jon og resten av gjengen. Dermed blir denne filmen en hyllest til både tegneseriens arv og det moderne filmspråket.

Pusur og faren koser seg med midnattspizza i kjøleskapet, mens Jon oppdager dem på fersken. Foto: SF Studios

Alt i alt, Pusur-filmen ser ut til å være en solid filmopplevelse som vil treffe målgruppen av Garfield-fans og familier som søker etter humor og underholdning. Med en kombinasjon av kjente rollefigurer, morsomme eventyr, skarpe replikker og hjertevarme øyeblikk, lover filmen å tilby en engasjerende opplevelse på kinoen. Med sin blanding av humor, spenning og varme, ser det ut til at den har alle ingrediensene for å bli en suksess når den treffer lerretene.

Pusur-filmen
5
Regi
Mark Dindal
Medvirkende
Chris Pratt, Samuel L. Jackson, Hannah Waddingham, Ving Rhames
Sjanger
Komedie
Premiere
8. mai 2024