The Batman (2004)

Du kan alltid regne med Batman.

I flere tiår har vi fått servert en god del animerte adaptasjoner av vår kjære flaggermusmann. Der de mest minneverdige (etter min smak) er Batman the Animated Series og Batman Beyond, men også filmer som Batman Under the Red Hood og Batman Beyond: The Return of the Joker. I 2004 kom en ny Batman-serie som tok en helt annen retning i stilen og tematikken enn sine animerte forgjengere. Animasjons-stilen i The Batman var i stor grad inspirert av anime, og fortalte historien om Bruce Wayne sine tre første år som Batman. The Batman gikk fra 2004-2008 og fikk 5 sesonger.

Dette kjente radarparet trenger ingen introduksjon. Foto Warner Bros. Animation Inc.

Kriminaliten i Gotham er for øyeblikket på et stabilt nivå, men den til dels usympatiske politisjefen Angel Rojas (Jesse Corti) har gitt ordre til sine menn om å arrestere Batman fordi han ser ham som en trussel for samfunnet. På tross av dette så hevder allikevel etterforskeren Ethan Bennett (Steve Harris) at Batman kan være til hjelp, men dette blir ikke møtt med god mottagelse fra de andre i styrken. Den unge milliardæren Bruce Wayne (Rino Romano), må leve et dobbeltliv som en vellykket riking og en kappekledd hevner som sliter med å bli akseptert.

I første episode så feirer Bruce Wayne at han har vært Batman i tre år, og han er ikke mer en 26 år gammel. I samme episode møter vi Batman sin legendariske erkefiende, Joker, som har den fantastiske stemmen til Kevin Michael Richardson. Joker ser noe annerledes ut enn vi har sett ham tidligere. Her så har han dreads, kan kung-fu og ser ut som han har bodd på Svartlamon i Trondheim i noen år. Det er et sted som har huset mange frie sjeler.

Vi lærer også at Bruce Wayne er god venn med etterforsker Bennett som har fått i oppdrag å arrestere Batman, men som ikke vet at det er hans bestevenn. Vennskapet mellom Ethan og Bruce står sentralt gjennom historien i sesong 1. Det er en fin dynamikk mellom de to hvor begge står på sin side av loven.

Joker i full sving. Foto: Warner Bros. Animation Inc.

Batman the Animated Series, som gikk på 90-tallet, hentet i stor grad inspirasjon fra film-noir, mens The Batman i stor grad er inspirert av skrekkfilm-sjangeren. I episoden Strange Minds fra sesong 2 drar Batman inn i Joker sitt sinn for å finne ut hvor han har bortført etterforskeren Ellen Yin (Ming Na-Wen). Dette gjør at vi får se hva som foregår inne hodet på Joker, og det er et sted ingen mann har lyst å være. Hvis man er ute etter Batman-grøss, så er Grant Morrison sin fantastiske grafiske novelle Arkham Asylum fra 1989 et must, og videospillet med samme navn fra 2009 bygger på denne novellen.

Ellers i sesong 1 får vi groteske opphavshistorier til flere av Batman sine kjente fiender som Mr. Freeze, Man-Bat og Clayface. Serien har også inkludert den mer ukjente Batman-skurken Cluemaster som dukker opp i episoden Q&A fra sesong 1. Verdt å nevne at i sesong 2 møter vi Riddler som blir gitt stemme av ingen ringere enn Freddy Krueger selv, Robert Englund.

Det som var nyskapende med The Batman var at den hovedsakelig tok utgangspunktet i Bruce Wayne og det hverdagslige livet hans for å vise fordeler og ulemper med å leve et dobbeltliv. Som tidligere nevnt har ikke politiet eller samfunnet erkjent Batman som en helt, og ser ham kun som en trussel. For gjør egentlig superhelter mer vondt enn de gjør godt, og er man da en trussel for de nære man har rundt seg? Dette er en problemstilling som går som en rød tråd gjennom sesong 1 og deler av sesong 2.

Den geniale Clancy Brown gir liv til Mr. Freeze. Foto: Warner Bros. Animation Inc.

The Batman gikk også helt nye veier når det kom til utformingen og designet på karakterene. En av seriens tegnere Jeff Matsuada hadde tidligere jobbet på animasjons-serien Jackie Chan Adventures, og formet rollefigur-designet i The Batman etter den serien.

I sesong 4 blir Batman sin berømte makker, Robin, introdusert, og fra der tar også serien en (etter min mening) kjip vending. De to første sesongene er fantastiske og har også den helt nydelige intro-låten som The Edge, kjent fra U2, står bak. Fra sesong 4 så blir serien litt i overkant tegneserie-aktig og mister den litt mørke tonen og stilen som de to første sesongene hadde. For Gotham er ingen koselig by; der kryr det av korrupsjon, skyhøy kriminalitet og elendighet av en annen verden. Denne fremstillingen av Gotham ble litt borte underveis i serien.

Penguin og Catwoman. Foto: Warner Bros. Animation Inc.

Av seriens minneverdige episoder så er den to-delte The Rubberface of Comedy og The Clayface of Tragedy fra sesong 1 helt nydelig og er å betrakte som en skrekkfilm. I sesong 2 så er Meltdown, The Laughing Bat og Riddled veldig bra, men hele sesong 2 er egentlig fantastisk. Senere i serien når kvaliteten blir mer ujevn så er episoden Artifacts fra sesong 4 et høydepunkt. Det er en stand-alone episode og forteller historien om Gotham flere år inn i fremtiden, der har skaperne tatt utganspunktet i Frank Miller sin grafiske-novelle The Dark Knight Returns fra 1986.

Som mange sikkert har lagt merke til så deler denne serien navn, med Robert Pattison sin tolkning av flaggermusmannen i filmen fra 2022. Når jeg så filmen så slo det meg, hvor lik serien og filmen er i sin fremstilling av Batman. Han har ikke vært Batman lenge og samfunnet har enda ikke akseptert ham som en helt. Gotham er også her framstilt som det jævlige stedet det er.

Bruce Wayne. Foto: Warner Bros. Animation Inc.

Jeg husker godt da jeg var yngre og så denne da den gikk på TV2 hver søndag morgen, men dessverre ble bare sesong 1 sendt i Norge. Dette førte til at jeg senere måtte oppdrive de andre sesongene på DVD i voksen alder. Da kommer jeg også inn på det som er serien største problem, og det er at den dessverre har blitt glemt og havnet i skyggen av flere andre Batman-produksjoner, for det er jo filmatiseringer, tegneserier og tv-serier til det uendelige.

The Batman ble allikevel veldig populær og tok også med seg noen Emmy-priser hjem i årene som fulgte. Flere spin-off-produkter som videospill og leker ble solgt i forbindelse med serien. Når man snakker om Batman-animasjon virker det som om det er den tidligere nevnte Batman the Animated Series og Batman Beyond som står frem som favorittene hos folk flest. Personlig er det nok The Batman som er min favoritt, og Batman Beyond like etter. Dette kan også ha sammenheng med nostalgi å gjøre.

Bane dukker også opp i serien. Foto: Warner Bros. Animation Inc.

The Batman er en fantastisk serie som er verdt å få med seg og som trenger mer oppmerksomhet selv om den blir litt ujevn underveis. En siste ting å nevne er at skurker som Two-Face og Scarecrow har blitt utelukket, ettersom de skulle bli brukt i Christopher Nolan’s Batman Begins som kom i 2005. Derfor ble nye skurker laget eksklusivt for denne serien.

Alle sesongene avThe Batman er gitt ut på DVD av Warner Home Video og kan bestilles fra platekompaniet.no.

Regi
Brandon Vietti / Sam Liu
Skuespillere
Rino Romano, Kevin Michael Richardson, Alastair Duncan
Sjanger
Animasjon/Action
Utgivelse
DVD
Skribent