Foto: British Film Institute

Fireworks (1947)

Alt var bare en drøm.

I 1947 kom kortfilmen Fireworks regissert av den kommende undergrunns-filmskaperen og okkultisten Kenneth Anger. Filmen ble spilt inn i løpet av en helg mens foreldrene til Anger var bortreist. Dette er en ganske unik sak vi har med å gjøre her. Ikke bare er det et imponerende stykke arbeid av en 20-åring, men det er også et tidlig tilfelle av en splatter-film, og det med et skeivt budskap og tematikk gjort i en tid der det ikke var lett å leve ut den seksuelle legningen. Kenneth Anger fortsatte gjennom 50- og 60-tallet å lage eksperimentelle filmer, men ble også kjent for den omstridte boken Hollywood Babylon.

En avkledd ung mann (Kenneth Anger) våkner opp på et merkelig sted og finner bilder av en mann i matrosdress som bærer ham i armene. Han går deretter videre på en bar, og møter andre mann som skader ham med kjetting. Fireworks er fortalt gjennom bilder uten å være dialog-drevet.

Kenneth Anger som filmens hovedperson. Foto: British Film Institute

Fireworks ble både elsket og hatet da den kom. Den ble beskyldt for å være obskøn og umoralsk. Dette førte blant annet til at distributøren Raymond Rohauer fikk tre år i fengsel for å ha satt opp en visning av Fireworks i 1957. Til tross for at det er lite nakenhet i filmen, så skulle det ikke mer enn en penis til for å forby den. Viktig å forstå at dette var en annen tid hvor samfunnsmaktene styrte film- og kunstscenen med jernhånd. Verdt å nevne i denne sammenhengen at den norske stumfilmen Trollelgen fra 1927 ble forbudt fordi en dame viser litt av leggen sin. Dette var på den tid betraktet som pornografi og moralsk forkastelig. Kenneth Anger var selv homofil, og homo-seksualitet var et gjennomgående tema i hans senere film Scorpio Rising fra 1963.

Kenneth Anger var blant annet elev hos okkultisten Aleister Crowley, og hentet mye inspirasjon fra Crowley inn i sine egne filmer. I Fireworks går hovedrollefiguren gjennom forskjellige prosesser som død, gjenfødelse og selvrealisering. Dette hentet Anger fra ritualet liber pyramodis som går igjen i Crowley sine bøker.

Lettkledde mannekropper var ikke helt innafor som underholdning i 1947. Foto: British Film Institute

Innledningsvis så nevnte jeg at dette også er et tidlig tilfelle av en splatter-film. Vi får servert noen groteske scener med klasking med kjetting som ender i blodige sår. Det blir heller ikke noe bedre av at Anger sin rollefigur også får tømt hvit væske over seg som kan tolkes i alle forskjellige retninger. Skuespillerene i filmen var forøvrig studiekamerater av Kenneth Anger.

Jeg har hatt en mistanke om at den italienske skrekkfilm-skaperen Lucio Fulci har sett Firworks, og latt seg inspirere av kjetting-scenen. I Fulci sine filmer som Don´t Torture a Duckling og The Beyond, blir to av filmenes rollefigurer brutalt skadet med kjetting. I sistenevnte får også en stakkar tømt etsende hvit væske over seg. Anger fikk inspirasjonen til å lage Fireworks etter å vært vitne til opptøyer hvor menn i matrosdress banket opp mexicanske menn.

Bisart øyeblikk. Foto: British Film Institute

Kenneth Anger gikk bort i 2023. 96 år gammel etterlot han seg en stor arv. En videreføring av Fireworks kan vi blant annet se i de snuskete tegneseriene Tom of Finland, men også i Michael Ninn’s homo-erotiske Night Walk fra 1995.

Fireworks er gitt ut i samleboksen Magick Lantern Cycle på Blu-ray av British Film Institute. Den samler også alt av kortfilmer som Kenneth Anger har laget gjennom sin karriere.

Regi
Kenneth Anger
Skuespillere
Kenneth Anger
Sjanger
Eksperimentell
Utgivelse
Blu-ray