Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

Robocop 2 (1990)

Velkommen til fremtiden.

I disse dager hvor bruken av kunstig intelligens og nye teknologiske duppeditter skal gjøre hverdagen vår enklere, og Tesla-grunnlegger Elon Musk har implantert en mikrochip i en manns hjerne. Da er det nemlig på tide å ta et gjensyn med oppfølgeren til en av tidens største cyberpunk-klassikere, nemlig Robocop.

Robocop 2 er regissert av Empire Strikes Back-regissør Irivin Kershner og skrevet av tegneserie-forfatteren Frank Miller. Peter Weller er tilbake i rollen som politimannen av stål, og Nancy Allen som hans partner Lewis. Som sin forgjenger fra 1987 får vi også servert mye bra action og samfunnssatire, men den bærer også preg av å være en oppfølger.

Vi er i et dystopisk Detroit hvor korrupsjon og organisert kriminalitet er ute av kontroll. Heldigvis så har vi jo Robocop (Peter Weller) som ikke er redd for å vise de slemme hvor skapet skal stå. OCP, selskapet som forvandlet den avdøde politimannen Alex Murphy til Robocop, har planer om å lage en ny maskindrevet politimann, men har enda ikke lykkes. Robocop må i denne filmen kjempe mot narkobaronen Caine (Tom Noonan) og han prøver også å gjenvinne sin menneskelighet.

Robocop i aksjon. (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer)

Manuset til Robocop 2 ble allerede påbegynt høsten 1987 og historien var noe helt annet en slik den ble i filmen. Edward Neumeier og Michael Miner skrev manuset til den første filmen og fant opp hele Robocop-konseptet men ble sparket av produksjons selskapet Orion Pictures. Dette skjedde som følge av den fem måneder lange streiken blant manusforfattere i 1988 og at Orion ikke var helt med på Neumeier og Miner sin historie.

I det opprinnelige manuset til Robocop 2 så er handlingen lagt 25 år etter den første filmen. Hvor Robocop etter å prøvd å stoppe et bankran blir sprengt i luften og våkner opp i et bisart USA som heter AmeriPlex. Her møter vi også onde rikinger som vil ta over verden. Men de velstående i samfunnet har også en stor glede av å ligge med sex-roboter på bordeller. Det er synd at denne filmen ikke ble noe av, for det hadde vært helt crazy å se det resultatet. Den hadde også skilt seg kraftig fra den første filmen uten å bli en oppfølger som kun skal gjenta suksessen fra den forrige filmen.

Robocain skal man ikke tulle med. (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer)

Frank Miller som er best kjent for de dystre tegneseriene The Dark Knight Returns og Sin City. Han har blitt kritisert for at tegneseriene hans er konservative, men har svart på kritikken ved at han kun er en liberalist. Det føles som om Robocop er her formet etter Miller sine synspunkter og politiske ideologier. En morsom ting å nevne er at Peter Weller hadde stemmen til Batman i den animerte adaptasjonen av The Dark Knight Returns i 2012.

I den første filmen var Robocop mer fascistisk i tonen og hver minste lille småkriminell fikk smake hans vrede. I denne filmen så virker han mer nedtonet. Men det skal sies at deler av handlingen går ut på at han ønsker å bli menneskelig igjen og han oppsøker stadig sin ekskone og sønn, noe de ikke setter pris på. Tom Noonan gjorde det stort som skurk i Michael Manns Manhunter fra 1986 og senere i John McTiernans Last Action Hero i 1993. Her spiller han den ekle og usympatiske narkobaronen Cain som forer en av byens politimenn med narkotika og han har også tatt en ung gutt under sine vinger.

Litt omprogrammering må til. (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer)

Robocop 2 ble ikke godt mottatt hos filmsensuren i Norge og den ble forbudt på kino, men kom på video kort tid etterpå. Det er også litt pussig ettersom den første filmen er langt mer blodigere og grotesk, men der nøyde de seg bare med å skamklippe filmen og deretter lot den gå på kino. Verdt å nevne at Robocop er den filmen som under tiden med streng filmsensur i Norge fikk gjennomgå kraftig av sensursaksen. Da Robocop 2 kom så virket det som om de ikke orket å klippe den, bare forbød den og tok de for gitt at den var like fæl som den første.

Vi får også noen artige øyeblikk som når Robocop har blitt omprogrammert etter et ublidt møte med Cain og har da blitt en litt for snill politimann som lar de slemme slippe unna med en advarsel. OCP tester blant annet ut ulike prototyper for det som skal bli den neste Robocop, men de alle sammen mislykkes. Dette forandrer seg da de bestemmer seg for å putte hjernen til en kriminell inne i maskinen, og det må jo bare funke.

Peter Weller og Nancy Allen er tidenes duo. (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer)

Mye av den herlige samfunnssatiren fra den første filmen får vi også servert her. Som artige reklamer og et kraftig pekepinn mot verden, som at det kan bli katastrofalt hvis vi lar oss får lett påvirke av omstendighetene og vi mister da vår menneskelighet.

Kampscenen mellom Robocop og Robocain er også et høydepunkt, her er det tatt i bruk stop-motion-animasjon som faktisk er drittkult. Det ser heller ikke grelt ut som det kan gjøre enkelte ganger. Er bare så jævla glad de ikke har brukt CGI-animasjon, noe remaken fra 2014 ikke sparer på. Vi må jo heller ikke glemme den «fantastiske» scenen i Robocop 3 der han flyr med jetpack på ryggen. Det er rart det ikke ble noe Oscar-nominasjon der.

Vi får også en liten opptreden fra John Glover som senere ble kjent som faren til Lex Luthor i Smallville, en serie om Supermann sine ungdomsår.

Med unntak av to blodige scener så er ikke Robocop 2 den action/splatter-festen som den første er. Men den er allikevel en meget god science-fiction-film som dessverre har gått litt i glemmeboka hos folk flest. Tre år etter i 1993 kom Robocop 3, regissert av Night of the Creeps-regissør Fred Dekker, men den er og forblir en fiasko. Peter Weller holdt seg unna den filmen og ble erstattet med Robert Burke. Den fikk også aldersgrense tilegnet ungdom, noe som ikke et bra tegn når vi snakker Robocop. Men hvis jeg kan velge så ser jeg heller Robocop 3 fremfor remaken.

En av de mislykkede prototypene. (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer)

Robocop fikk gjennom 90- og 2000-tallet en rekke spin-off-produkter og oppfølgere. Deriblant en animert TV-serie for barn, videospill og en rekke andre miniserier som ble sendt på TV2 på slutten av 90-tallet. I 2023 kom spillet Robocop: Rogue City til PS5 og Xbox hvor Peter Weller, etter over 30 år, gjentar rollen som den metall-uniformerte politimannen.

Robocop 2 er lett tilgjengelig og er gitt på Blu-ray sone A fra Shout Factory i en nydelig utgave, men den kan også fås på Blu-ray Sone B hvor den er gitt ut i en boks sammen med de to andre filmene.

Regi
Irvin Kershner
Skuespillere
Peter Weller, Nancy Allen, Tom Noonan
Sjanger
Science-fiction / Action
Utgivelse
Blu-ray