©Ymer Media

The Beekeeper

Jason Statham tar et oppgjør med tvilsomme "cryptobros" i ny actionfilm

Regissør David Ayer (Suicide Squad, Fury, Bright) har fått med seg Jason Statham som produsent og hovedrolle i et nytt actionprosjekt à la John Wick-filmene. I The Beekeeper har ikke Adam Clay (Jason Statham) hunden sin frastjålet, men hans omsorgsfulle og godhjertede nabo blir derimot utsatt for nettsvindel (i en scene som på en god dag kanskje kunne fått de minst datakyndige og godtroende av besteforeldre til å bli litt bekymret) og fratatt millioner i veldedighetspenger før hun tar sitt eget liv og Clay starter sin hevnaksjon.

Jason Statham som Adam Clay i The Beekeeper (Ymer Media © 2024)

Adam Clay er birøkter i dobbel betydning. Han produserer honning og hjelper det biologisk mangfoldet på gården der han leier låve, og han er et pensjonert medlem av den topphemmelige organisasjonen “The Beekeepers” som har som mål å sikre at “systemet” i USA ikke faller ut av balanse. Jakten på svindlergruppen som førte til naboens død leder til et stort datasenter der mannen bak svindelen befinner seg, men det viser seg at dette bare er toppen av isfjellet og at Clay må fortsette jakten på de virkelige bakmennene høyere oppe i systemet.

Adam Clay har tatt seg inn i en datasenter for svindlere (Ymer Media © 2024)

Selv om The Beekeeper ikke har noe spesielt originalt å vise frem gjennom sin fortelling (et kriminelt foretak som leder “helt til toppen” og må stanses av tidligere supersoldat!), så er det fortsatt fornøyelser å finne på veien. Josh Hutcherson i rollen som Derek Danforth leverer en underholdende rolle som en bortskjemt, klysete “cryptobro”/svindler, og er en morsom motpart til Stathams typiske actionmann-personlighet. Det faktum at Stathams Adam Clay i denne filmen også er enda mer hardbarket og umulig å stanse enn det vi gjerne finner i tilsvarende action-underholdning er merkelig nok litt forfriskende. Dette er virkelig ikke en birøkter du vil ha på nakken.

Josh Hutherson som Derek Danforth i The Beekeeper (Ymer Media © 2024)

FBI agentene Parker og Wiley (Emmy Raver-Lampman og Bobby Naderi), hvorav førstnevnte er datteren til Clays nabo, følger hakk i hel i jakten på svindlerne og fungerer som en buddy-cop duo som må balansere mellom enormt personlig engasjement i saken og varsomhet i møte med deres største sak noen sinne. De blir nok aldri noe høydepunkt i filmen, men et til tider litt tørt, men også nødvendig midtpunkt mellom Derek Danforth og Adam Clay.

Hvis du kjenner til Jason Statham sine acrtionroller så vil det nok ikke være noen overraskelse hva du går til med The Beekeeper. Han sparker og slår med stil gjennom det meste av kjente amerikanske forsvarsstyrker i takt med at omfanget av situasjonen utfolder seg. “Crypto-bro” skurkene tilfører noen underholdende øyeblikk i møte med en ustoppelig Statham, men filmens gjennomgående lette og lekne tone er like mye til hinder som den er til hjelp. Et litt halvhjertet budskap om en fremtid med et sunnere maktsystem i USA klarer derfor knapt å feste seg som fornuftig før de neste skuddsalvene flyr mellom veggene. Adam Clay kan kanskje sees på som en slags ønskedrøm i en usikker politisk tid, men noe særlig mer enn en baktanke om rettferdighet blir han neppe. 

Bobby Naderi og Emmy Raver-Lampman som Agent Wiley og Agent Parker (Ymer Media © 2024)

Jason Stathams Adam Clay er sinnssykt god på å slåss, skyte, planlegge og infiltrere. Han gjør det iskaldt og effektivt, og det er kanskje god nok grunn til å få med seg actionstjernens nyeste opptreden. The Beekeeper gjør ikke noe særlig nytt, og klarer ikke på noen overbevisende måte å fremstå som aktuell, men underholdende action og noen litt artige skurker, det har den.

The Beekeeper
3
Regissør
David Ayer
Skuespillere
Jason Statham, Josh Hutcherson, Bobby Naderi, Emmy Raver-Lampman, Jeremy Irons
Sjanger
Action
Premiere
09. februar 2024
Skribent