Franciska (27) og Liv Elvira (12) er tidenes yngstevinnere av film-Norges største talentpriser

Filmskaper Franciska Seifert Eliassen og skuespiller Liv Elvira Kippersund Larsson har skrevet historie som de yngste mottakerne av henholdsvis Nordisk Film Prisen og Olsenbanden Prisen. Eliassen, 27, ble hedret for sin bemerkelsesverdige spillefilmdebut Den siste våren, mens 12 år gamle Larsson fikk prisen for sin rolle i Dancing Queen.

Nordisk Film Prisen, som er den mest prestisjefylte talentprisen i norsk filmbransje, ble tildelt Eliassen sammen med 100 000 kroner for hennes dyktige arbeid som manusforfatter og regissør av Den siste våren. Filmen, som også var hennes eksamensprosjekt fra Nordland Kunst- og Filmhøgskole i Kabelvåg, fikk internasjonal anerkjennelse etter premieren på Locarno-festivalen og har siden høstet lovord fra norske kritikere.

Juryen uttalte at Eliassen «utfyller Nordisk Film Prisens formål svært godt» og roste hennes unike tilnærming bak kameraet. Den siste våren skildrer dypt personlige erfaringer og viser Eliassens mangfoldige talent, ikke bare som regissør, men også som produsent, klipper, komponist og lyddesigner.

Samtidig ble Olsenbanden Prisen og et reisestipend på 75 000 kroner tildelt Larsson for hennes fremragende prestasjon i Dancing Queen. Juryen bemerket hennes «sterke tilstedeværelse og situasjonsforståelse» samt hennes evne til å kombinere sårbarhet med komikk. Larsson er allerede kjent for sin hovedrolle i filmen og har nylig bekreftet at hun vil returnere i oppfølgeren Dancing Queen i Hollywood.

Om Nordisk Film Prisen

Nordisk Film Prisen er Norges eneste filmtalentpris og den største anerkjennelsen for unge talenter i filmbransjen, med en premie på 100 000 kroner. Prisen ble etablert i 2015 og deles ut av stiftelsen Nordisk Film Fonden, med formålet å løfte frem og anerkjenne eksepsjonelle bidrag bak kameraet i norsk filmindustri.

Gjennom årene har prisen blitt tildelt en rekke betydelige skikkelser innen norsk film, inkludert filmfotografer, manusforfattere, produksjonsdesignere og dokumentarfilmskapere, noe som understreker prisen som en viktig anerkjennelse av nytt talent og innovasjon i filmkunsten.

Skribent