©UIP

The Holdovers

Hvilken godbit av en hjertevarmer!

Regissør Alexander Payne og Paul Giamatti stråler i dette humoristiske dramaet, hvor skuespill, tidskoloritt, location og et snertent manus funker optimalt og går rett i fletta!

Under en juleferie ved Barton Academy i 1970, blir den gretne læreren Paul valgt til å passe campus over ferien. Samtidig må han og et fåtalls gjenværende elever forsøke å omgås så godt de kan, noe som blir vanskelig da den rappkjefta Paul og hans forhold til elevene ikke akkurat går knirkefritt.

Samtidig får han og den utagerende eleven hans Angus, samt kantinedama Mary, etter hvert et forhold og vennskap som hjelper dem alle igjennom en tung periode i livet. Deres ulike personligheter både gir og tar når de møtes, mens de også oppdager at de har en del til felles.

Hva skjer når en utagerende elev må tilbringe julen med en lærer han hater?
Dominic Sessa i rollen som Angus Tully. (©UIP)

Altså… enkelte filmer føler man bare treffer spikeren på hodet i alt hva den foretar seg. Prisvinnende regissør Payne står fra før av bak sterke dramatitler som Election (1999), Sideways (2002), The Descendants (2011) og Nebraska (2013). Med The Holdovers gjenforenes han med Paul Giamatti fra nevnte Sideways. Giamatti passer som hånd i hanske i rollen som den passiv-aggressive grinebiteren Paul Hunham, en mann hvis sosiale antenner og koblinger til andre mennesker har fått seg en knekk opp igjennom livet.

Kantinedama Mary på sin side, blir som et lite bindeledd mellom Paul og elev Angus i måten hun kommer i mellom dem på og pusher dem i oppførsel, håndtering av følelser og konfronterer dem med livets utfordringer. Da’Vine Joy Randolph er også glimrende i sin rolle, og i likhet med Giamatti har hun fått servert et manus med overskudd, brodd, vidd og en humor som fort kunne blitt feilslått, hadde det bare ikke vært fordi det føles å treffe blink i både timingen, karakterene og historien. Her kommer replikkene akkurat der de trengs og behøves, samt også plutselig befriende plutselig og i trynet vårt underveis. Resultatet er en fryd, mye også takket være Giamattis lett komiske utseende, et faktum som også får kjørt seg i manus.

Hva kan disse tre ha til felles, mon tro?
Dominic Sessa som Angus Tully, Da’Vine Joy Randolph som Mary Lamb og Paul Giamatti som Paul Hunham. (©UIP)

The Holdovers treffer ung, som gammel, i en setting og location hvor alle kan kjenne seg igjen, og med personlighetstyper som verken blir klisjé eller forutsigbare. Historiens utvikling, manuset og regien til Payne sørger nemlig for det uforutsigbare og uventede hever det hele opp og får oss til å storkose oss underveis. Karakterene og historien vokser på oss, uten at ting føles forhastet eller påtvunget, og underveis slår det oss hvor viktig manus er for å få oss til å like i utgangspunktet litt uspiselige karakterer. Det er en sårhet i dette trekløveret som heller ikke oppleves for påtagende emosjonelt eller sentimentalt.

At handlingen foregår under juleukene, forsterker også både budskap, menneskelig varme og godhet, noe som gjør at denne filmen umiddelbart føles som en ny juleklassiker, i hvert fall av det litt mer intellektuelle slaget. Det hadde den absolutt fortjent! The Holdovers er en slik type film som gjør at du nesten ikke klarer å slutte med å smile mens rulleteksten går og du selv beveger deg ut av kinosalen. Hjelpes, for en godbit av en hjertevarmer!

The Holdovers
5
Regissør
Alexander Payne
Skuespillere
Paul Giamatti, Dominic Sessa, Da'Vine Joy Randolph
Sjanger
Komedie
Premiere
26. januar 2024