©Disney

Echo

Mørkt og jordnært fra Marvel.

Man skulle kanskje tro en «superhelt» som er døv og mangler et bein kan finne på å slite i kamp? Nei da, «Echo» har null problemer med å dele ut grisedeng i alle retninger! Men er hun egentlig en superhelt, når hun lenge har levd av å banke opp folk for en kriminell organisasjon? I det hun begynner å manifestere underlige krefter må Maya Lopez finne tilbake til røttene sine, samtidig som hennes brokete fortid stikker kjepper i hjulene for henne.

Echo åpner med en mystisk scene fra Choctaw-folkets myter, hvor forfedrenes ånder under en katalysmisk krise må flykte inn i vår verden. Man skal ikke se helt bort ifra at dette har en sammenheng med «superhelten» denne serien handler om: I nåtiden får vi møte «Echo» eller Maya Lopez (spilt av Alaqua Cox). Hun en ung, sint og døv Choctaw-kvinne med en tragisk og traumatisk barndom.

Tidlig var Maya gjennom mye vondt: hun mistet det ene beinet, moren forlot henne, og hun måtte flytte vekk fra alle hun kjente på grunn av faren (spilt av Zahn McClarnon). Etter å ha vært vitne til at faren blir drept av en mystisk, sverdsvingende fremmed, adopteres hun av mannen faren jobbet for, krimbossen Wilson Fisk – bedre kjent som Kingpin (spilt av Vincent D´Onofrio).

Etter tapet av faren er Maya drevet av raseri og hevn, noe Fisk utnytter ved å sørge for at hun trenes opp i Mixed Martial Arts. Maya blir den nye lederen for «The Track Suit Mafia» (eller «Joggedressmafiaen» hvis vi skal ta det på norsk), og jobber lenge med å dele ut grisedeng i hytt og pine, til alle Fisks fiender. Da hun oppdager at det var Fisk som stod bak drapet på faren, nøler hun ikke med å sette en velfortjent kule i hodet på ham.

Fra en tidlig alder har Wilson Fisk formet Maya til å bli et våpen han kan bruke i kampen mot sine fiender.
Vincent D’Onofrio som Wilson Fisk. (©Disney)

Echo er en miniserie på 6 episoder, skapt av Marion Dayre for strømmekanalen Disney+. Serien er basert på Marvel-tegneserien med samme navn, og er en slags spin-off av Hawkeye (2021). Mye av det som skjer i starten av denne serien er direkte basert på hendelsene som foregår på slutten av den. Serien er i hovedsak skrevet av Marion Dayre og Amy Rardin, med Sydney Freeland som leder av regissør-teamet. For autensitetens skyld har serieskaperne castet mange skuespillere med Choctaw-bakgrunn og samarbeidet medkonsulenter fra Choctaw-folket for å få mytologien og kulturen så autentisk som mulig.

Etter å ha skutt Fisk flykter Maya tilbake til Oklahoma, til byen hun kommer fra. Der må hun prøve å deale med sin egen vanskelige fortid, med det distanserte forholdet hun har til familien sin og vennene hun hadde da hun var liten. Særlig Bonnie (spilt av Devery Jacobs), bestevenninnen fra barndommen, synes hun det er vanskelig å ta kontakt med igjen. Samtidig har «Echo» et mål med å komme tilbake, hun vil ødelegge våpenlageret til «The Tracksuit Mafia», for å hindre eventuelle (tungt bevæpnede) represalier fra de gjenværende restene av Fisk-imperiet.

Ting blir mer komplisert da det viser seg at Fisk kanskje ikke er så død som hun trodde, og da Maya plutselig, under ekstreme omstendigheter begynner å se syner knyttet til avdøde Choctaw-kvinner og begynner manifesterer mystiske krefter og symboler på huden. Hvilken retning vil livet til Maya ta videre? Vil hun fortsette å leve det harde, farlige og ensomme livet hun er vant til, eller vil hun gjenforenes familien og vennene sine og vende tilbake til røttene?

Tilbake i hjembyen sliter Maya med gjenforeningen med famile og venner. Hun er trent til å banke folk, ikke kjenne på følelsene sine.
Alaqua Cox i rollen som Maya Lopez (©Disney)

Echo er mørkere og mer jordnær enn mye av det Marvel har levert på film- og seriefronten de siste årene, noe jeg ser på som et pluss. Maya må ikke deale med kosmiske, apokalyptiske trusler, men må deale med sin egen mørke fortid og vanskelige følelser knyttet til familie og valgene hun har gjort på veien. Kontinuitets-messing henger historien i Echo sammen med Hawkeye– og Dare Devil-seriene, og det er flere cameos og crossovers fra karakterer fra begge seriene.

Serien kan sees som banebrytende innen representasjon av minoritetsgrupper, da hovedkarakteren i serien har etnisk bakgrunn fra den amerikanske urbefolkningen, mangler et ben OG er døv. I den forbindelse er jeg sikker på at et og annet sutretroll på nettet klage på at dette er for «woke», men jeg tenker de kan ta seg en stor, feit bolle. I likhet rollefiguren hun spiller er nemlig Alaqua Cox døv, innfødt amerikaner og har benprotese. Hun er dessuten lidenskapelig opptatt av å vise publikum og fansen at man ikke må la funksjonsnedsettelser sette en stopper for hva man kan utrette i livet.

Skuespillet i serien holder en helt grei standard, på linje med liknende MCU-serier. Hovedpersonen Alaqua Cox, gjør en utmerket rolle som Maya, som siden hun ikke snakker, likevel klarer å være svært uttrykksfull via tegnspråk og kroppsspråk. Selv om Mayas personlighet i utgangspunktet er hard og kald, klarer hun likevel å uttrykke følelsesnyanser i måten hun spiller på. Ellers er Cody Lightning sjarmerende i rollen som den naive fetteren «Biscuits», og Devery Jacobs gjør en god jobb i rollen som Julie, karakteren som tydeligst binder Maya til barndommen og fortiden. Vincent D’Onofrio er, som han var i både Dare Devil og Hawkeye, utmerket i rollen som Wilson Fisk/Kingpin.

Nåde den som våger å komme med piratvitser. Vincent D’Onofrio i rollen som Wilson Fisk/Kingpin (©Disney)

Jeg liker denne serien bedre enn mye av det MCU har kommet med i det siste, i hovedsak fordi den ikke virker like blankpolert og plastisk, har et mer jordnært fokus og fordi hovedpersonen ikke egentlig fremstilles som noen helt. Hvis du allerede liker Dare Devil og Hawkeye er det rimelig å anta du vil like Echo, da den spiller videre på hendelser og karakterer kjent fra begge seriene.

Denne anmeldelsen er basert på de 3 første episodene av serien, så det er vanskelig å si nøyaktig hvordan handlingen vil utvikle seg videre, men jeg mistenker at hun vi tø opp litt og bli hakket mer «heroisk» utover i serien. Hvis du liker Marvel er dette en serie defintivt verdt å sjekke ut!  

Echo
3
Skaper:
Marion Dayre
Skuespillere:
Alaqua Cox, Vincent D´Onofrio, Zahn McClarnon, Devery Jacobs, Tantoo Cardinal, Charlie Cox, Dannie McCallum
Sjanger:
Superhelt/Action/Krim
Premiere:
10 januar 2024 (Disney+)