©Walt Disney Studios

Wish

Magisk, men forglemmelig, Disney-eventyr.

I Disneys nyeste animasjonseventyr, Wish (norsk: Ønske), blir vi tatt med til et magisk kongerike på en øy i Middelhavet. Dette landet styres av en god og heroisk konge, som også er en magiker med evnen til å oppfylle menneskers innerste ønsker. Når innbyggerne i kongeriket fyller 18 år, deltar de i en ønskeseremoni. Her fremfører de sitt største ønske til kongen, som tar godt vare på det helt til det kan oppfylles på magisk vis. Men det finnes en betingelse: Ved å gi fra seg sine ønsker, blir ønskene også glemt.

Vi møter den 17 år gamle Asha, med stemmen til Ariana DeBose, og hennes familie. I ekte Disney-stil mangler hun en av sine foreldre; i dette tilfellet er det faren som døde for noen år siden etter en sykdom. Asha bor nå sammen med sin mor og hennes 100 år gamle bestefar i kongeriket til den magiske kong Magnifico, med stemmen til Chris Pine. Hun har også en morsom sidekick, geitekillingen Valentino. Mer om ham senere.

Ariana DeBose som Asha og Alan Tyduk som geitekillingen Valentino.
Ariana DeBose som Asha og Alan Tyduk som geitekillingen Valentino. (©Walt Disney Studios)

Når Asha en dag reiser til byen for et jobbintervju som assistent for kongen, blir hun vitne til hvordan kongen håndterer alle ønskene han mottar. Det blir tydelig for Asha at kongens intensjoner ikke er de beste, og at den magiske kraften fra drømmene er viktigere for ham enn folkets velvære. Kongen sier at bare de færreste ønsker kan oppfylles, og da kun de som enten vil gagne kongeriket eller kongen selv. Men hva skjer med de andre ønskene? Disse beholder han for evig og alltid.

Asha gjennomskuer kongen, bryter ut i en av filmens mange sanger og møter en ekte ønskestjerne som begynner å oppfylle ønsker i hytt og pine. Alt stjernen tar på blir forandret. Geitekillingen Valentino, som visst nok ønsket å kunne snakke i Alan Tyduks stemme, får det som han ønsker, og eventyret om å redde kongerikets ønsker fra denne onde kongen er i gang.

Regissør Chris Buck og det samme teamet som gav oss de enormt populære Frozen-filmene, har satt sitt preg på Wish. Og ja, det er tydelig at de har prøvd å treffe noen av de samme tonene her: En tenåringsjente legger ut på eventyr sammen med sin sjarmerende sidekick for å redde kongeriket. Denne formelen har Disney gjentatt flere ganger. Selv om det ofte fungerer takket være sjarmen, selv med en mangel på originalitet, når Wish ikke helt opp til samme nivå som filmer som Frozen.

Chris Pine spiller den onde kong Magnifico.
Chris Pine spiller den onde kong Magnifico. (©Walt Disney Studios)

Noe man raskt legger merke til med Wish er den visuelle stilen. Disney bruker her en kombinasjon av 3-dimensjonale datanimerte karakterer (en vanlig praksis i dagens animasjonsfilmer) på 2-dimensjonale bakgrunner malt i vannfarge, en teknikk mediagiganten ikke har brukt på over et tiår. Resultatet gir mye av den nostalgiske følelsen fra å se Disney-klassikere fra 90-tallet og tidlig på 2000-tallet.

En annen tradisjon Disney har beholdt i Wish er sangene. Selv om det ikke finnes noen store, banebrytende sanger her, à la Frozens «Let It Go» eller Frozen 2s «Into the Unknown», fungerer musikken godt. Igjen satt sammen av et team av Disney-veteraner, ledet av komponist Dave Metzger, skaper musikken den forventede, eventyrlige Disney-stemningen.

Wish utforsker også sterke temaer rundt hvordan våre innerste ønsker og drømmer er en viktig del av hvem vi er. Selv om ikke alle ønsker blir oppfylt, bidrar de til å forme vår identitet. Vi streber ofte mot disse ønskene. Selv om mangelen på oppfylte ønsker i livet kan virke trist, er det nettopp denne drivkraften som ofte gjør oss til den vi er. Hva er vi egentlig uten våre største ønsker? Selv kongen som har alt ønsker alltid mer. Dette enkle, men tydelige temaet er sentralt i Wish, og er lett nok for yngre seere å forstå.

Det er magisk og fargerikt, med masse sang og snakkende dyr. (©Walt Disney Studios)

Det er ingenting direkte galt med Wish. Filmen fungerer helt fint i sin rolle som god familieunderholdning, komplett med fine sanger og et positivt budskap. Men til tross for å være fylt med magi, mangler filmen det lille ekstra – den spesielle magien som skiller de beste Disney-filmene fra resten. Wish følger Disney-formelen til punkt og prikke, og spiller det helt safe på alle områder.

Wish vil sannsynligvis bli godt mottatt av barn og unge, og foreldre kan puste lettet ut: Dette er nok ikke en film som kommer til å bli spilt om og om igjen i familiens hjemmekino i årene som kommer. Noe annet ville faktisk vært en overraskelse.

Denne anmeldelsen er av den engelskspråkelige versjonen av filmen. For en norsk trailer, klikk her.

Wish
3
Regi
Chris Buck og Fawn Veerasunthorn
Stemmer
Ariana DeBose, Chris Pine, Alan Tyduk, Victor Garber, Angerlique Cabral, Natasha Rothwell, Jennifer Kumiyama
Sjanger
Eventyr/Animasjon
Premiere
8. desember 2023
Skribent