Martin Scorsese

“Your job is to get your audience to care about your obsessions.”

Martin Scorsese er en anerkjent amerikansk filmregissør, produsent, manusforfatter og skuespiller. Han ble født 17. november 1942 i New York City. Scorsese er kjent for sin betydelige innflytelse på amerikansk film og er ansett som en av de mest innflytelsesrike regissørene i bransjen.

Han har regissert en rekke filmer som har fått bred anerkjennelse, inkludert Taxi Driver (1976), Raging Bull (1980), Goodfellas (1990), The Departed (2006) og The Wolf of Wall Street (2013). Han er med andre ord en meget produktiv regissør. Scorsese har en særegen regissørstil preget av voldsomme scener, komplekse karakterer og han går virkelig dypt inn ulike temaer i filmene sine. Dette kommer spesielt til uttrykk i The Departed og ikke minst The Irishman.

I tillegg til sitt arbeid som regissør, har Scorsese vært en talsmann for filmhistorie og bevaring. Han har også vært involvert i produksjonen av flere dokumentarer om filmhistorie og kultur. Martin Scorsese har mottatt mange priser for sitt arbeid, inkludert Oscar for beste regi for The Departed i 2007. Han har også mottatt ærespriser for sitt bidrag til filmindustrien.

Han siste film Killers of The Flower Moon med blant annet Leonardo DiCaprio i hovedrollen har fått gode kritikker. Senest av Filmmagasinets egen anmelder, Tore André Øyås som ga filmen 4 av 5 mulige stjerner. I filmen finner man også en annen av Scorseses gode samarbeidspartnere, Robert De Niro. Både Dicaprio og De Niro er to av skuespillerne som Martin Scorsese har hatt stor suksess med.

Til tross for at Scorsese nå har blitt 81 år, nekter han å legge seg på latsiden. Hans fremtidige prosjekt er en film ved navn The Wager. The Wager er basert på boka The Wager: A Tale of Shipwreck, Mutiny and Murder skrevet av David Grann. Grann skrev også boka som film The Killers of The Flower Moon er bygget på. I likhet med The Killers of The Flower Moon har Scorsese huka inn Leonardo Dicaprio for å spille en av hovedrollene. Med andre ord, det ser ikke ut som om godeste Scorsese skal pensjonere seg i nær fremtid. Og det syns jeg alle som er glad i film, burde være ekstra glade for.

Madelen Krogh