©20th Century Studios

Ridley Scott

"When I have issues with historians, I ask: 'Excuse me, mate, were you there?"

Ridley Scott, født 30. november 1937 i South Shields i England, har gjennom en lang og allsidig karriere etablert seg som en markant skikkelse i filmverdenen. Han har vist en imponerende evne til å håndtere ulike sjangre, og til å tilpasse seg forskjellige fortellerstiler og historiske perioder.

Scotts karriere tok av etter at han først gjorde seg bemerket innen reklamefilmen. Han fikk sitt internasjonale gjennombrudd med science fiction-filmen Alien i 1979. Denne filmen, kjent for sin klaustrofobiske stemning og blodige scener, ble raskt en hit og har inspirert en hel subsjanger innen science fiction.

Blade Runner, lansert i 1982, er en annen av Scotts bemerkelsesverdige filmer. Til tross for en lunken mottakelse i begynnelsen, har dens unike visuelle stil og dype tematikk rundt menneskets natur sikret den status som kultfilm. Interessen for filmen ble vekket på nytt da Denis Villeneuve kom med sin oppfølger, Blade Runner 2049 i 2017, og det pågår fremdeles debatt blant fansen om hvilken av de to science fiction-mesterverkene som er den beste.

Scotts talent for å jobbe med forskjellige sjangre kommer også frem i hans historiske drama Gladiator fra 2000, som vant flere Oscar-priser, inkludert for beste film. Hans arbeid med krigsdramaet Black Hawk Down og den mest vitenskaplig baserteThe Martian viser hans evner til å ta for seg mange forskjellige sjangre.

En annen viktig film i Scotts filmografi er Kingdom of Heaven fra 2005. Filmen gikk kanskje under radaren for mange, og fikk blandet mottakelse, men kort tid etter kom den 45 minutter lengre Director’s Cut-versjonen, som har blitt hyllet av Scott-fans som en langt bedre versjon av filmen.

I de senere årene har Scott regissert filmer som All the Money in the World og House of Gucci, og har vendt tilbake til Alien-universet med forløpere som Prometheus og Alien: Covenant. Disse filmene har mottatt blandet kritikk, men har likevel bidratt til å blåse nytt liv i dette science fiction-universet.

I 2023 kom Scott med filmen Napoleon, hvor Joaquin Phoenix spiller hovedrollen som den franske keiseren. Med denne filmen går Scott tilbake til historiske dramaer og episke slagscener, gjerne på bekostning av historisk korrekthet. Dette får kanskje historikere til å vri seg i setet, men for oss andre som setter pris på underholdning, ser det riktig så bra ut.

Scott er kjent for sin imponerende visuelle stil og sitt detaljerte produksjonsdesign. Hans filmer, som ofte har sterke hovedpersoner, utforsker komplekse temaer. Selv om han har mottatt både lovord og kritikk, har hans modige og nyskapende tilnærming sikret ham en særegen plass i filmhistorien.

Til tross for sin alder, er Ridley Scott fortsatt en aktiv og innflytelsesrik figur i filmindustrien. Hans stadige utforskning av nye temaer og teknologier viser en kunstner som ikke står stille. Hans karriere har hatt stor betydning for filmbransjen og har vært en inspirasjon for nye generasjoner av filmskapere.

Skribent