Oxen

Middels dansk spenning.

Ep. 1 – 3

TV 2’s «Oxen» baserer seg på Jens Henrik Jensens bøker om Danmarks høyst dekorerte soldat, Niels Oxen (spilt av Jacob Lohmann). I denne sekspartsserien flytter Oxen til skogs etter å ha bli falskt anklaget for besittelse av narkotika, men flere ubehagelige hendelser tvinger ham ut av isolasjonen, og blandes inn i et blodig og konspiratorisk mysterie om en maktsyk elite som truer det danske demokratiet.

Jacob Lohmann som Niels Oxen. (©TV 2 Play / C More)

Nå er det så mye nordisk krim å bryne seg på at det er vanskelig å skille den ene fra den andre, men det gjør vel kanskje ikke så mye? Danskene vet fortsatt en ting eller to om hvordan man setter sammen en spennende krim.

«Oxen» begynner rett på sak og ser vår titulære protagonist i aksjon i Afghanistan. Der blir hans medsoldat drept, og en annen offiser stikker av. Vel hjemme i Danmark ønsker Oxen å få iverksatt en undersøkelseskommisjon for å straffe offiseren, men da han er nevøen til en søkkrik godseier blir det ingen smal sak. Noen drap senere og spionsjefen Frigg Mossmann (Ellen Hillingsø) og PET-agenten Margrethe Franck (Josephine Park) blandes inn for å løse mordgåten.

Serien tar for seg en del sjangerkonvensjoner som man nærmest forventer av en nordisk krim; hyppig bruk av natur, gravalvorlige replikkvekslinger, monotone og plagede protagonister, komplekse plot, osv. Men selv om det er mye kjente territorier serien går innom tirrer den interessen og holder koken jevnt og trutt. Dette er mye takket til en god trio skuespillere i spissen. I tillegg til Jacob Lohmanns tolkning av Niels Oxen er også PET-agenten Franck samt spionsjef Mossmann noen kule typer. Alle tre leverer gode og troverdige roller, om noe for stoisk for sitt eget beste.

Spionsjef Frigg Mossman (Ellen Hillingsø) og PET-agent Margrethe Franck (Josephine Park). (©TV 2 Play / C More)

Når det er sagt er det noe som mangler her. Undertegnede har riktignok bare fått sett de tre første episodene, men likevel føles det hele litt magert i forhold til andre krimserier av samme natur. Og jeg har en anelse om hvor serien vil gå hen i de neste episodene. Men for all del, det er fortsatt godt gjennomført og kompetent laget. Man skulle gjerne kommet mer inn i Oxens hode, hvordan han tenker, men også få en skikkelig forståelse om hvordan han ble Danmarks høyst dekorerte soldat. Tre episoder inn og det meste han har gjort er å campe i skogen og skyte med pil og bue på et par blinker.

Serien har som nevnt et nokså ambisiøst plot med kriminelle nettverk som truer det danske demokrati, men heller ikke dette virker særlig illevarslende. Kanskje det har noe med seriens få lokasjoner; vi holder oss for det meste i skogen eller ved Nørlund Slott (som også fungerer som skurkenes leir). Ved å blande inn storbyens uro og politikk hyppigere ville trusselen virket mer reell og farlig.

Dette er fint påfyll for Nordisk Noir-fansene og vil være en lett sak å binge på en helg, men kanskje ikke så mye mer enn det. Jeg savner det lille ekstra, noe mer overaskende. Du har sett det her før, men bedre.

Oxen
3
Regi
Jannik Johansen
Sjanger
Krim/Thriller
Medvirkende
Jacob Lohmann, Ellen Hillingsø, Josephine Park, Birgitte Hjort Sørensen
Premiere
20.11 på TV2 Play og TV2 Direkte