Gutten og hegren

Studio Ghiblis nye kronjuvel.

Etter at Hayao Miyazaki annonserte at han gikk av med pensjon i 2001 har han laget flere filmer som skulle bli hans siste. Gutten og hegren er hans aller siste siste film. Syv år tok det å lage den med håndanimasjon og ifølge filmens produsent, Toshio Suzuki, er det den dyreste filmen noen gang laget i Japan, og det synes!

12 år gamle Mahito bor i Tokyo når byen angripes fra luften med bomber under andre verdenskrig. Moren hans er alt innlagt på sykehus og dør i flammehavet forårsaket av bombene der. Et år senere flytter Mahito og faren ut på landet til morens lillesøster, Natsuko. Hun er prikk lik sin storesøsteren og går allerede gravid med Mahito sitt halvsøsken. Faren har nemlig falt for henne, og hennes landlige herskapshus er nå deres hjem.

Natsuko møter Mahito og faren på togstasjonen. Hun ankommer i sykkeldrosje, og faren rekker bussen til fabrikken han leder som ligger i bekvemmelig avstand til deres nye hjem. Natsuko er begeistrert for møte å Mahito, hun har ikke sett ham siden han var et spedbarn. Mahito er fortsatt preget etter tapet av moren, men aksepterer den nye familiesituasjonen. Natsuko er åpenbart innstilt på å være en god stemor. Hun viser ham rundt i hans nye hjem og introduserer ham for tjenestepikene. De er alle gamle koner som har gjort tjeneste i huset i alle år. De husker godt hans mor.

Tante Natsuko med tjenestepikene bestemt på å skremme bort hegren. (©Arthaus)

Allerede under omvisningen gjør en lokal gråhegre seg til kjenne. Den sneier Mahito i det den flyr forbi ham og oppsøker ham senere gang på gang. Inni nebbet sitt har den tenner og snakker gjør den også. Den leder ham til et gammelt tårn på eiendommen bygget av bestemorens grandonkel. Grandonkelen ble visst nok galt av å ha lest for mange bøker sies det og forsvant. Tårnet ble så avsperret av familen. Hegren lover ham at han kan redde sin påstått avdøde mor ved å oppsøke tårnet. For Mahito blir tårnet en inngang til en annen verden, havverdenen under vår verden. De to verdenene er koblet sammen gjennom tårnet.

Mahito bærer en bandasje etter en skade på sin første skoledag på landet. (©Arthaus)

Gutten og hegren er en animert fantasy-film i beste Studio Ghibli-tradisjon. Historien er satt i Japan under andre verdenskrig som flere av Miyazaki sine filmer. Den handler om en gutt med et stort personlig tap som reiser inn i en skyggeverden av vår egen for å oppleve en reise der han kommer styrket tilbake fra. Filmen kaster ikke bort tid til med å flette inn hegren som skal bli et av bindeleddene mellom de to verdenene. Hegren anstrenger seg til å lokke gutten inn, men han trenger aldeles ikke lokkes.

Historien fortelles ved å avsløre lag på lag av mysteriet med tårnet. Vi ser dette gjennom Mahito sin reise i havverdenen som er tydelig stykket opp i forskjellige deler. Delene har forskjellige temaer; alt fra koselige stunder rundt middagsbordet til metafysiske omveltninger. Alt ledsaget med filmmusikk med en tydlige pianodel som vi kjenner godt fra Miyazaki sine filmer.

Himi smører en brødskive til Mahito, hun er en jente han møter i havverdenen. (©Arthaus)

Noen av stemmeskuespillerne til den engelskspråklige utgaven av filmen er for øvrig Willem Dafoe,
Christian Bale, Mark Hamill og Robert Pattinson. Jeg vet at ikke alle liker engelske utgaver av anime, men navnelisten sier uansett sitt om filmen.

Gutten og hegren inneholder elementer vi har sett før fra Studio Ghibli og Miyazaki, og sjangeren er for tilhengere velkjent. Men historien og den overordnede kvaliteten på utførelsen er nesten i en kategori for seg selv. Filmen er som sagt den dyreste noen gang produsert i Japan og det gjennom syv år, men fruktene den bærer er like så. Det eneste som trekker ned er filmdistribusjonen. Filmen er tilgjengelig både i vanlig kinoformat og IMAX-format. Sistnevnte er dessverre ikke tilgjengelig i Norge. Dette er en stor skam, men samtidig en god unnskyldning for å ta seg en førjulstur til det store utland for å oppleve den på IMAX.

Gutten og hegren er et mesterverk som tydelig tar plassen som Studio Ghiblis nye kronjuvel.

Jon Christian Brekke

Gutten og hegren
5
Regi
Hayao Miyazaki
Skuespillere
Soma Santoki, Masaki Suda, Takuya Kimura, Aimyon, Kô Shibasaki, Yoshino Kimura, Shohei Hino, Jun Kunimura, Kaoru Kobayashi
Sjanger
Fantasy
Premiere
24. november 2023