Peter Jackson i Bag End.
©Warner Bros. Pictures

Peter Jackson

“The most honest form of filmmaking is to make a film for yourself.”

Peter Jackson, født 31. oktober 1961 i Pukerua Bay, New Zealand, er en av filmverdenens mest suksessrike og innflytelsesrike regissører. Han er mest kjent for sitt arbeid med episke fantasyfilmer, spesielt The Lord of the Rings-trilogien, som har satt varige spor i filmhistorien.

Jackson begynte sin karriere med lavbudsjettfilmer, inkludert skrekkfilmen Bad Taste og den noe groteske Muppets-parodien Meet the Feebles, som raskt fikk kultstatus. Men det var med Braindead og Heavenly Creatures at han begynte å tiltrekke seg internasjonal oppmerksomhet. Heavenly Creatures ble spesielt godt mottatt av kritikere og markerte begynnelsen på Jacksons suksess i Hollywood.

Det var imidlertid med The Lord of the Rings-trilogien, basert på J.R.R. Tolkiens episke romaner, at Jackson virkelig slo gjennom. Han tok på seg den enorme oppgaven med å bringe Middle-earth til liv på lerretet, og resultatet var ikke mindre enn magisk. Trilogien besto av The Fellowship of the Ring, The Two Towers og The Return of the King og vant utallige priser, inkludert 17 Oscar-statuetter.

Noen år etter The Lord of the Rings vendte Jackson tilbake til Middle-earth med The Hobbit-trilogien, som utforsket hendelsene før The Lord of the Rings. Mens disse filmene også var populære, ble de møtt med litt mer blandede mottakelser fra fans, delvis på grunn av utvidelsen av en relativt kort bok til tre filmer. Det skal sies at de fleste av disse utvidelsene var inspirert av appendiks-delene av The Lord of the Rings-bøkene.

Jackson har også vært involvert i andre prosjekter, som den dystre The Lovely Bones, King Kong og den imponerende dokumentaren They Shall Not Grow Old, der han restaurerte og fargelagte opptak fra første verdenskrig.

Hans nyligste filmprosjekt inkluderer en dokumentar om The Beatles kalt Get Back, som gir et unikt innblikk i bandets siste år sammen.

Historien om Peter Jackson og hvordan han fant Middle-earth er lang og spennende. Fra å regissere lavbudsjetts splatter-filmer til å ta på seg en av de mest ambisiøse filmprosjektene noensinne, er det en inspirerende reise som viser hans dedikasjon og lidenskap for filmskaping. Han har utvilsomt satt sitt preg på filmindustrien, spesielt innenfor fantasy-sjangeren.

Skribent