John Cleese

"My hovercraft is full of eels."

John Cleese, født 27. oktober 1939 i Weston-super-Mare, England, er en britisk komiker og skuespiller som har fått verden til å briste ut i latter i flere tiår. Han er mest kjent for sitt arbeid med det ikoniske komikerensemblet Monty Python, som har skapt noen av de mest absurde og minneverdige øyeblikkene i TV- og filmhistorien.

Cleese har en unik evne til å bøye språket og gjøre selv de mest hverdagslige og banale situasjoner om til komiske mesterverk. Hans humor har resultert i klassiske TV-øyeblikk som «The Ministry of Silly Walks» og «The Dead Parrot Sketch» i den legendariske TV-serien Monty Python’s Flying Circus. Monty Python er også kjent for sitt banebrytende filmarbeid, inkludert Monty Python and the Holy Grail, som ble finansiert av en litt uventet kilde, nemlig rockens store herrer, Led Zeppelin, Pink Floyd og Jethro Tull.

Cleese har hatt en variert karriere som skuespiller og komiker. Han spilte den hysterisk morsomme og mildt sagt surrealistiske Basil Fawlty i TV-serien Fawlty Towers, som fremdeles er en av de mest ikoniske karakterene innen britisk komedie. Og i kjent stil, hadde han flere roller i Monty Pythons film Life of Brian, en satirisk utforskning av historien til Brian, en mann født i samme nabolag som Jesus, og som ved en tilfeldighet blir trukket inn i religiøs hysteri når en horde av fanatikere tror han er frelseren. Filmen ble kontroversiell og ble forbudt i flere land da den kom ut på grunn av blasfemi og religiøs satire, men den har også fått anerkjennelse som en av de mest morsomme og tankevekkende komediene noensinne laget.

Selv om Cleese har viet mye av sin tid til å få folk til å le, har han også en skarp hjerne og har delt sine tanker om alt fra politikk til filosofi. Han er en lidenskapelig talsperson for ytringsfrihet og har uttalt seg kritisk om krenkelseskultur og sensur. Cleese har også forfattet bøker og holdt foredrag om temaer som kreativitet.

Det er uomtvistelig at John Cleese er mer enn bare en morsom fyr. Han er en komisk geni som har satt varige spor i humorverdenen i flere tiår. For oss som har vokst opp med Monty Python, er John Cleeses sitater fra sketsjer og filmer en uunnværlig del av vår kulturelle arv.

Skribent