Joaquin Phoenix as the Joker.
©Warner Bros. Pictures

Joaquin Phoenix

"It takes nothing away from a human to be kind to an animal."

Joaquin Phoenix, født 28. oktober 1974 i Puerto Rico, er en av filmverdenens mest fascinerende skuespillere. Med sin unike evne til å fordype seg fullstendig i rollene han påtar seg, og med en ny og uforutsigbar tilnærming til skuespill, har han etablert seg som en av de mest spennende og respekterte navnene i bransjen.

Phoenix begynte sin skuespillerkarriere som barneskuespiller og hadde sin første større rolle i filmen SpaceCamp i 1986. Han har siden den gang markert seg som en av Hollywoods mest allsidige skuespillere.

En av hans mest ikoniske roller kom i filmen Joker fra 2019, der han portretterte den mentalt forstyrrede karakteren Arthur Fleck, som senere blir den beryktede Jokeren, Batmans erkefiende. Phoenix vant en Oscar for denne rollen, og filmen ble en stor suksess. En oppfølger, Joker: Folie à Deux, er på vei.

Han har også utmerket seg i filmer som Gladiator, der han spilte den mektige og gale keiseren Commodus, og Walk the Line, der han portretterte den legendariske musikeren Johnny Cash. I begge filmene imponerte han kritikere og publikum med sin innsats og ble nominert til Oscar-priser. I 2023 skal Phoenix igjen spille keiser, denne gangen som Napoleon Bonaparte i Ridley Scotts storfilm Napoleon.

Phoenix er trives også i smalere og mer eksperimentelle filmer, slik som den høyst merkelige Beau is Afraid, C’mon C’mon og You Were Never Really Here.

I tillegg til sin skuespillerkarriere er Joaquin Phoenix også kjent for sitt engasjement for dyrs rettigheter og miljøspørsmål. Han har deltatt i kampanjer og dokumentarfilmer som setter fokus på disse temaene og har mottatt anerkjennelse for sitt arbeid utenfor filmbransjen.

Joaquin Phoenix er høyt respektert både på og utenfor lerretet, og hans mange talenter har gjort ham til en av Hollywoods mest fremtredende skuespillere.

Skribent