eksploderende bil
©Filmbyrået Jack

Voice

En emosjonell reise gjennom kreativitet og samhold i Groruddalens filmverksted.

I Voice tar regissør Anne Hjort Guttu oss med inn i et «coming of age»-drama. Filmen er en coming of age-historie som følger den aspirerende filmskaperen Rhea, spilt av Iselin Linstad Hauge. Hun oppsøker filmverkstedet Voice i Groruddalen med mål om å realisere sin filmdrøm, støttet av midler fra NRK.

Rhea blir raskt en del av et kreativt ungdomsmiljø i verkstedet. Her blir hun kjent med verkstedets leder og andre ungdommer, og sammen begynner de å planlegge hvordan de skal produsere hennes film. Handlingen i Voice tar oss med på en emosjonell berg-og-dal-bane. Vi får se alt fra optimisme og samhold til motgang, nedturer og negativitet, som til slutt fører til demotivasjon hos en av hovedpersonene.

Iselin Linstad Hauge i Voice. (©Filmbyrået Jack)

Filmen har et sterkt fokus på Rheas mål om å lage en dokumentar om ungdommene i Groruddalen. Vi møter også Esrom Kidane og Damla Kirickkiran i de andre hovedrollene. Handlingen gir et innblikk i både lyse og mørke sider av samholdet mellom karakterene, samt deres hverdagsliv utenfor filmverkstedet.

Til tross for sterke øyeblikk, lider filmen av enkelte svakheter. Den kan til tider virke rotete og usammenhengende, og dette fører til at handlingen av og til kommer til en blindvei. Rhea møter motstand fra første stund i verkstedet, og filmen illustrerer utfordringene hun har med å bli akseptert av de som etter hvert blir hennes arbeidskolleger.

Damla Kirickiran og Esrom Kidane i Voice. (©Filmbyrået Jack)

Voice har både positive og negative trekk. Det gir oss et innblikk i en hverdag der ungdommer kan utfolde seg kreativt ved siden av skole og jobb. Filmen tar også opp kjønnsdiskriminering innen fotball, illustrert gjennom en av de kvinnelige karakterene som deler sin erfaring med å være fotballdommer i et mannsdominert miljø.

Selv om Voice lykkes i å kommunisere hovedrolleinnehaver Iselin Linstad Hauges mål i rollen som Rhea, er det klart at det er rom for forbedring. Filmen mangler en klar sluttfortelling om Rheas videre skjebne, noe som kan føles utilfredsstillende for publikum. Med en aldersgrense på 9 år på grunn av de sterke temaene, kan filmen til tider virke nervepirrende. Likevel lyser den et viktig lys på ulike kulturer og viktigheten av samarbeid og samhold i et ungdomsmiljø.

Voice
3
Regissør
Ane Hjort Guttu
Skuespillere
Iselin Linstad Hauge, Esrom Kidane, Felipe Orellana Castro, Sujani Sutharsan, Marte Kilde Mosnes, Kumaran Nathan, Ali Choudri, Sawera Mansoor, Terje Nicolaisen, Janvier Kumu Iraguha, Habane Ali Abd og Damla Kilickira.
Sjanger
Drama
Premiere
22. september 2023
Voice
3