©Nordisk Film Distribusjon

Saw X

Tilbake til røttene med Jigsaw.

Saw-serie går tilbake i tid og forteller et hittil ukjent kapittel i Jigsaws fortid. En kreftsyk og desperat John Kramer legger sin helse og liv i hendene på et team med leger som hevder å kunne kurere kreften med en risikofylt og eksperimentell behandling i Mexico. I ettertid oppdager John imidlertid at det hele har vært en svindel, alt for å suge penger ut av syke og sårbare mennesker. Men slikt blir det hevn av, og selvsagt en saftig lærepenge, i sann John Kramersk stil og ånd!

I det som har rukket å bli kapittel 10 i en av tidenes mest innbringende og populære skrekkserier, vender vi altså igjen tilbake til opphavsmannen i John Kramer. Handlingen i Saw X foregår mellom det som skjedde i den første og andre filmen. Det er kanskje derfor duket for flere gjensyn her, enn bare kun Kramer selv.

Et nytt tilskudd på karakterlista er denne gang likevel Dr. Cecilia Pederson, spilt av ingen ringere enn vår egen Synnøve Macody Lund (Hodejegerne, Frikjent, Hjemsøkt). Det er selvsagt herlig å se en norsk skuespiller her, og samtidig noe som er særdeles uvant til en så stor skrekk-franchise å være. Lund spiller altså legen Pederson som behandler Kramer, men etter hvert som ting eskalerer, skjer det litt mindre hyggelige ting med de begge, utover i historien.

Tobin Bell as John Kramer and Synnøve Macody Lund as Cecilia Pederson in Saw X. Photo Credit: Alexandro Bolaños Escamilla

Saw X tar seg lang og god tid til å bygge opp historien, en historie som i det store og hele altså dreier seg om “støggen selv” i Kramer. Han viser seg å egentlig være en ganske eh… sympatisk fyr, en kar som faktisk har en enorm rettferdighetssans, (eventuelt dobbeltmoral), i hva etikk og moral angår. Når han så altså blir svindlet og innser at det er han selv som for en gangs skyld har blitt lurt, venter det ingen nåde fra hans “andre side” i det psykopatiske og hevngjerrige alter egoet Jigsaw!

Kramer, som har utdannelse og bakgrunn som arkitekt og sivilingeniør, er en kløpper på å lage tekniske duppedingser, installasjoner og påfølgende groteske feller, hvis ofre er nødt til å løse og overkomme, om de akter å ville leve videre. Betalingen er, som kjent, at de på veien som regel må ofre en kroppsdel, eller fem.

Saw X har fått den sjeldne 18-årsgrensen, og selv om undertegnede ikke akkurat storkoser seg med å få servert kjøttfulle smertescener til lunch en onsdag formiddag, må man være takknemlig for at noen filmer faktisk fremdeles lages såpass voldsomt som dette, ikke minst at de også gjør såpass inntrykk. Som eksempel på skrekkgenrens mer makabre sort, blir derfor Saw X et finfint tilskudd, spesielt for dem som liker denne typen skrekk.

Tobin Bell er i storform som John Kramer aka Jigsaw. (©Nordisk Film Distribusjon)

På den annen side har også Saw-filmene et plott, med twister og svinger, som også denne filmen etter hvert selvsagt drar opp av hatten. Denne gang funker det sånn passe – man blir både litt overrasket, men småhimler samtidig også litt med øynene, på én og samme gang. Men når twisten kommer, føles den også etterlengtet i en periode i filmen hvor ting begynner å bli litt småkjedelig. Så summa summarum, føles forsåvidt vendingen også denne gang som et kjærkomment element, mens den også tilfører noe litt nytt til disse filmene, uten å røpe hva dette konkret er.

Underveis er det nesten litt surrealistisk å se, og høre, norske Lund i en av hovedrollene her. Og når hun på et tidspunkt jammen meg også snakker norsk, føles det nesten verdt kinobilletten i seg selv. Når det gjelder fellene, det groteske og annet som kjennetegner denne filmserien, er drapene også denne gang selvsagt sterk kost. Underveis slår det oss også at lydbildet har enormt mye å si, både for vemmelsen og i helheten disse scenene frembringer av gore og graps.

Til slutt sitter man igjen med å nærmest ha fysisk vondt i hele kroppen, noe som vel strengt tatt i denne sammenheng må anses som en suksess fra filmens side. Om ikke Saw X føles som en høydare, verken innen denne filmserien, ei heller som skrekkfilm forøvrig, oppleves den likevel absolutt underholdende, smart skrevet og gjort, og ikke minst altså ekkel så det holder. Den er dermed en helt grei “prequel” til mange av de andre filmene i serien, og som også binder en del av historielinjene sammen. Man har absolutt sett verre filmer, når man har kommet helt til film nummer 10 i en filmserie.

Saw X
4
Regissør
Kevin Greutert
Sjanger
Skrekk
Skuespillere
Tobin Bell, Shawnee Smith, Synnøve Macody Lund, Steven Brand, Michael Beach, Renata Vaca
Premiere
29. september 2023